Vitaminen en mineralen zijn, samen met spoorelementen, de micronutriënten van je voeding. In kleine hoeveelheden aanwezig in je voeding, maar zeer essentieel voor een optimale functie van je lijf. Er zijn veel verschillende vitaminen, welke zijn nou nodig voor wat en welk effect kan een tekort op je lichaam hebben.
Wat zijn vitaminen?
Vitaminen zijn stoffen die in geringe hoeveelheden in de voeding voorkomen. Het zijn voedingscomponenten, die in tegenstelling tot de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) geen energie leveren, maar die wel essentieel zijn voor een goed verloop van de stofwisseling. Er zijn twee grote groepen vitaminen te onderscheiden, de in vet oplosbare en de in water oplosbare vitaminen. De in vet oplosbare vitaminen zijn: A, D, E, K en zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen. Je lichaam kan deze vitaminen in de vetreserves opslaan.
Vitamine A is een van de stoffen waar mensen wereldwijd vaak een gebrek aan hebben. Het is onder andere nodig voor de goede werking van de ogen en lever. Ook speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van ons lichaam en weerstand tegen ziekten. Een tekort aan vitamine A kan nachtblindheid, droge ogen, een droge en schilferige huid, dof haar en zelfs een slechte groei en ontwikkeling van je lichaam veroorzaken.
Vitamine A zit in dierlijke producten als vlees, zuivel, vis en eigeel. Vooral lever is erg rijk aan vitamine A.
Vitamine D is een van de weinige vitaminen die het lichaam zelf onder invloed van de zon kan aanmaken. Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden, en om botontkalking zoveel mogelijk te beperken. Vitamine D helpt ook bij het in stand houden van een werkend zenuwstelsel, een regelmatige hartslag en een normale bloedstolling. Een tekort kan leiden tot vervorming in de botten en gebit. Daarnaast kan het zijn dat een tekort aan vitamine D invloed kan hebben op je humeur (of is dit dan toch dat zonnetje wat je mist?)
Vitamine D is een vitamine waar we snel een tekort aan hebben. Om voldoende vitamine D aan te maken, heb je dagelijks minimaal 20 minuten zonlicht op je directe huid nodig. Kom je hier niet aan? Dan is suppletie van belang! Je lichaam neemt vitamine D makkelijker op wanneer als er ook vet aanwezig is, neem een supplement dan ook altijd met een vetrijke maaltijd.
Vitamine E speelt een belangrijke rol als antioxidant, met name van onverzadigde vetzuren in de (bloed)cellen en in de celwand, de bloedbaan en de weefsels. Daarnaast is het een noodzakelijke voedingsstof voor de hartspier. Tekorten aan vitamine E zijn bij de mens zelden vastgesteld. Wel is het zo dat wanneer je hart- en bloedsomloop problemen, littekens en wondjes hebt, je meer vitamine E nodig zal hebben. Vitamine E vind je in noten, zaden, groenten en fruit.
Vitamine K is met name verantwoordelijk voor de aanmaak van bloedstolling. Deze vitamine wordt deels aangemaakt door de bacteriën in onze darmen. Behalve voor baby’s, is een tekort aan deze vitamine zeldzaam. Wanneer je langdurig antibiotica hebt gebruikt kan het ook zijn dat je een tekort aan vitamine K hebt.
Wateroplosbare vitaminen zitten in het vocht van voedingsmiddelen. Een teveel van deze vitaminen kan je lichaam niet opslaan en zal weer via urine je lichaam verlaten. De in water oplosbare vitaminen zijn: B complex (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12) en C.
Vitamine B complex is de naam van een groep essentiële voedingsstoffen. Alle vitaminen B werken samen, ondersteunen elkaar en zijn door hun functie onderling verbonden. De B vitaminen zijn betrokken bij de omzetting van koolhydraten naar glucose. Zo vormen ze een noodzakelijk onderdeel van de energieproductie van je lichaam. Daarnaast zijn ze erg belangrijk voor je zenuwstelsel en immuunsysteem. Vitaminen B helpen bij het opnemen van ijzer, speelt een rol bij de vorming van vetzuren in je lichaam en zorgen voor het gezond houden van huis en haar. Een gebrek aan vitaminen B complex kan je merken door: scheurtjes in de mondhoeken, een vaak pijnlijke en vuurrode tong, spijsverteringsstoornissen, huidproblemen, vermoeidheid en mogelijk emotionele stoornissen.
Vitamine B zit voornamelijk in dierlijke producten, en daarbij zijn de meest geconcentreerde hoeveelheden te vinden in orgaanvlees. Vitamine B12 is een hele belangrijke uit de categorie B-vitaminen. Lees in mijn blog over vitamine B12 wat dit voor je doet.
Vitamine C dient voor een goed werkend immuunsysteem, het helen van wonden en ontgifting. Het zorgt ervoor dat ijzer uit voeding beter wordt opgenomen en speelt een belangrijke rol bij de weerstand. Daarnaast is vitamine C nodig voor de vorming van bindweefsel wat zorgt voor een goede wondgenezing. Een tekort aan vitamine C merk je door het langzaam helen van wonden, loszittende tanden, bloedend tandvlees en snel vorming van blauwe plekken. Daarnaast gaan ook een verminderd prestatievermogen, snelle vermoeidheid en een verhoogde vatbaarheid gepaard met een gebrek aan vitamine C.
Een gebrek aan vitaminen kan optreden door een gebrek in afwisseling van je voeding. Als je bijvoorbeeld geen vlees eet, kunnen er gemakkelijk vitamine B12 gebreken optreden. Dit omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten voorkomt. Allergieën of intoleranties leiden vaak tot een onbalans in het dieet en kunnen de opname van vitaminen en mineralen verslechteren.
Wil je graag meer energie en vitaliteit ervaren? Misschien heb je wel wat extra ondersteuning nodig op het gebied van vitamines en mineralen. Goed nieuws! Met de kortingscode Ellen10 krijg je nu 10% korting op al je supplementen bij Vitakruid. En als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste supplementen, sta ik voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Laten we samen werken aan een gezonder en energieker leven!
In mijn blog over mineralen leg ik je alles uit de spoorelementen mineralen, deze twee componenten vormen samen de micronutriënten van je voeding.