Deze noten crumble met appel en peer is een heerlijk en gemakkelijk dessert dat ik onlangs heb gemaakt. Met alle ingrediënten die ik bij de hand had, maakte ik snel met amandelmeel de crumble die ik combineerde met appel, peer en noten.
Het is heerlijk als toetje, vooral met een bolletje vanille- of kaneelijs erbij. Ik vind dat af en toe gewoon moet kunnen 🙂 Aangezien deze crumble glutenvrij is en de noten, fruit en havermout zorgen voor een voedzame samenstelling, kan dit gerecht af en toe op tafel komen. Bovendien is het ook lekker als het koud is.
In plaats van gewone suiker heb ik kokosbloesemsuiker gebruikt. Dit heeft namelijk een lagere glycemische index dan gewone suiker, wat betekent dat het minder invloed heeft op schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit is beter voor je algehele gezondheid – of beter gezegd: minder ongezond dan bijvoorbeeld tafelsuiker. En het heeft ook nog eens een heerlijke karamelsmaak aan je kruimeltaart. Kortom, genieten geblazen!
Dit heb je nodig voor een dessert 4 personen:
- 2 appels
- 1 peer
- 60 gram amandelmeel
- 60 gram havermout
- 100 gram ongebrande noten. Ik gebruikte nu cashew en walnoot, maar varieer er gerust lekker op los.
- 1 tl kaneel
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
- 50 gram roomboter
- optioneel: een vanillestokje
Zo maak je het kruimelgebak:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de appels en peer in kleine stukjes en doe in een ovenschaal. Doe de koekkruiden, suiker en kaneel erdoor en hussel door elkaar.
- Doe in een kom alle andere ingrediënten bij elkaar en kneed met je hand tot je een kruimelig deeg hebt. Doe dat bovenop het fruit in de ovenschaal en schuif voor 20 à 25 minuutjes de oven in.
Hoewel ik in mijn receptenblog niet vaak toetjes deel, maak ik graag een uitzondering voor deze dadel cacao brownies. Deze heerlijke brownies zijn rijk aan smaak en textuur, en kunnen zowel als dessert bij een speciale gelegenheid als bij de koffie of thee worden geserveerd.
ps: laat je mij weten wat je vond van het smaakvolle toetje?