Mineralen zijn moleculen met een eenvoudige structuur, die in de (niet-levende) natuur veelvuldig aanwezig zijn. Men dacht lang dat mineralen eigenlijk geen rol vervullen in het menselijk lichaam, en dat mineralen dus ook niet in voeding hoort te voorkomen. Inmiddels weten we wel beter! Mineralen zijn onmisbaar voor onze gezondheid en voor diverse vitale functies. Het lichaam is niet in staat om mineralen aan te maken, en daarom zullen mineralen volledig uit voeding moeten komen.
Net als voor vitaminen, geldt dat voor mineralen de dosering heel belangrijk is. Van veel mineralen hebben we maar heel weinig nodig. Ook is het bij mineralen nog eens zo dat de verhoudingen tussen mineralen voor een bepaalde balans zorgen. Een teveel aan calcium kan bijvoorbeeld weer zorgen voor nadelig effect op de werking van magnesium.
Hieronder zijn de belangrijkste mineralen verder toegelicht:
Calcium is het mineraal dat het meest overvloedig aanwezig is in ons lichaam. De meeste calcium uit voeding wordt gebruikt voor de groei en onderhoud van botten en tanden. Daarnaast heeft het een belangrijke rol bij bloeddruk en bloedstolling, het transport van verschillende stoffen en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Calcium wordt opgenomen vanuit de dunne darm en het heeft hiervoor vitamine D nodig. Er is ook voldoende maagzuur nodig om ervoor te zorgen dat we calcium kunnen opnemen, en de opname wordt belemmerd door een overmatige vetopname.
Wanneer er te weinig calcium in je lichaam aanwezig is, kan dit leiden tot botontkalking. De beste natuurlijke bronnen voor calcium zijn: zuivelproducten, roggebrood, sesam, groene bladgroenten, groene kool en broccoli.
Magnesium is een hele belangrijke voedingsstof, die nauw samen werkt met calcium. Samen met calcium geeft magnesium zenuwimpulsen door. Dat is de reden dat magnesium een spierontspannende werking heeft (veel last van kramp of spierpijn? Probeer extra magnesium!). Daarnaast heeft magnesium invloed op onder andere stofwisseling, verschillende functies van hormonen en enzymen en de opbouw van je DNA. Stress heeft veel invloed op de werking van magnesium, stress kan er zelfs voor zorgen dat je het magnesium weer uitscheidt via urine en daardoor een tekort krijgt. Een tekort van magnesium kan ervoor zorgen dat je vermoeid bent en je minder vitaal voelt.
Calcium is nodig in combinatie met magnesium. Extra inname van calcium zonder ook tegelijk magnesium in te nemen kan leiden tot tekorten. Voor de verwerking van calcium is namelijk magnesium nodig, en als dit niet voldoende aanwezig is wordt de reservevoorraad in je botten gebruikt. Dit kan weer botverzwakking teweeg brengen, maar dan niet vanwege een calciumtekort maar door een tekort aan magnesium. Zorg dus dat je deze twee altijd voldoende binnen krijgt.
Natuurlijke bronnen van magnesium zijn: noten, groene groenten, volkoren granen, bonen.
Ijzer is voor je gezondheid ook ontzettend belangrijk. Ijzer is nodig voor de zuurstoftransport in het bloed, en is dus ook voornamelijk te vinden in je rode bloedcellen. Daarnaast is het onder andere nodig voor immuniteit, groei en de aanmaak van maagzuur. De opname van ijzer wordt bevorderd door vitamine C, maar kan belemmerd worden door zout, koffie en zwarte thee. Ook een gebrek aan B12 kan ervoor zorgen dat ijzer niet goed opgenomen wordt.
Ijzergebrek is te merken aan vermoeidheid, bleekheid, lage bloeddruk, het snel koud hebben, hartkloppingen en geribbelde nagels. Voornamelijk vrouwen in hun menstruatie, zwangere vrouwen en vegetariërs kunnen snel last hebben van een ijzertekort. Wanneer je niet voldoende gevarieerd eet (bewerkt voedsel bevat te weinig ijzer) en veel koffie drinkt, kan het zijn dat je sneller een ijzertekort opbouwt.
Natuurlijke bronnen van ijzer zijn: vlees, granen, (rogge)brood, peulvruchten, courgette, spinazie, spruiten, paddestoelen, bessen en peterselie.
Andere belangrijke mineralen zijn: kalium, natrium, zink.
Alle mineralen kunnen en moeten we halen uit onze voeding. Hierbij is een afwisselend voedingspatroon essentieel. Bewerkte voeding bevat over het algemeen te weinig mineralen. Het kan soms lang duren voordat je doorhebt dat je een tekort hebt aan bepaalde mineralen, maar ze zijn ontzettend belangrijk voor het optimaal functioneren van je lichaam. Wanneer en een tekort ontstaat in vitaminen of mineralen kan extra suppletie en toegevoegde waarde zijn. Wanneer je veel sport is dit hoe dan ook van belang, omdat je door het vele zweten ook veel mineralen uit je voeding verliest.
Wil je graag meer energie en vitaliteit ervaren? Misschien heb je wel wat extra ondersteuning nodig op het gebied van vitamines en mineralen. Goed nieuws! Met de kortingscode Ellen10 krijg je nu 10% korting op al je supplementen bij Vitakruid. En als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste supplementen, sta ik voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Laten we samen werken aan een gezonder en energieker leven!