Avocado’s zijn hot. Ze hebben invloed op je bloedsuikerspiegel, cholesterol, gezichtsvermogen, eetlust en zelfs je huid. Avocado’s hebben een indrukwekkende voedingswaarde. Ze bevatten meer eiwitten dan andere fruitsoorten en zijn rijk aan gezonde vetten, vezels, en belangrijke vitamines zoals vitamine B5, B6 en C, die ziektes kunnen voorkomen. Ook vind je er behoorlijk wat magnesium, kalium en koper.
Een avocado van 100 gram bestaat uit 18 gram vet, 2 gram eiwit, 9 gram koolhydraten (waarvan 8 gram vezels) en dit alles voor 188 calorieën. Heerlijk voedzaam dus!
Misschien schrikt de hoeveelheid vet in avocado je af. Maar juist die vetten, die hebben we zo hard nodig. Vetten vormen een onderdeel van je celstructuur, en vetcellen beschermen je organen. Ze houden je lichaamstemperatuur op peil, dienen als energiebron en dragen bij aan het hormoonsysteem, afweersysteem en zenuwstelsel. Niet verkeerd om genoeg vetten binnen te krijgen dus!
Nou hoef je niet direct de winkel leeg te kopen en elke dag 2 avocado’s aan je salade toe te voegen, het beste is om je bronnen van vetten zoveel mogelijk af te wisselen. Maar avocado’s zijn een perfecte aanvulling om je dagelijkse portie vet binnen te krijgen!
Wat kan je allemaal met avocado’s?
- Maak in een handomdraai verse guacamole door simpelweg tomaat, knoflook, limoensap en chilipeper te mengen.
- Voeg avocado’s toe aan je smoothie. Zo wordt-ie niet alleen romiger, maar verzadigt je ook langer.
- Doe een avocado op een rijstwafel. Lekker met een klein laagje roomkaas of bij je broodje tonijn.
- Avocado combineert heel goed met sprekende smaken, omdat het van zichzelf vrij zacht is. Denk eens aan zalm, bacon, of oude kaas.
- Een avocado kleurt net als een appel heel snel bruin. Sprenkel er wat citroensap over en je avocado gaat nog uren mee. De helft bewaren? Bewaar de helft met de pit erin, citroensap en in een afgesloten bakje in de koelkast. Morgen is ie nog net zo lekker! Toch wat bruin geworden? Je kan het bruinige eraf schrapen, dit is meestal alleen aan de oppervlakte.
- Doe standaard een avocado door de salade, het maakt hem meteen zoveel lekkerder en voedzamer. Inspiratie nodig voor salades?
- Lepel de avocado uit, heerlijk met wat zout en peper! Of ken je deze handige avocadosnijder al?
Heb je ook altijd ruzie met de rijpheid van je avocado’s? Kan je in de winkel nooit een goede vinden, en lijken ze vaak ‘ineens’ overrijp te zijn als je ze thuis laat liggen? Tip: haal het oogje van de avocado in de winkel. Is de kleur van het vruchtvlees donkergroen? Nog niet rijp! Ziet hij er lichtgroen / geel en romig uit? Check! Bruin? Ik zou een andere pakken.
Hoe eet jij jouw avocado het liefst?