Een nieuwe lockdown. We zitten er weer in. Een lockdown met veel verdriet, frustratie en eenzaamheid. De kerstperiode, oud & nieuw. Een donkere tijd, met weinig daglicht en waarin we nog harder verzocht worden om binnen te blijven. En het is zo dubbel. We zitten allemaal in de politiek op het moment en iedereen heeft een ander beeld van wat zou moeten gebeuren. Maar de mening die je het meest hoort is toch wel: “Waarom wordt er geen aandacht gegeven aan gezond eten? Onze gezondheid is het probleem, niet het virus. Als we beter voor onszelf zouden zorgen, meer zouden bewegen en gezond eten zou het virus minder grip hebben.” En daar ben ik het helemaal mee eens.

Waarom zou de overheid dit niet als oplossing aandragen?

Omdat we met z’n allen dondersgoed weten dat het niet zo werkt. Het is simpelweg niet gewoon een kwestie van beslissen gezonder te gaan leven en klaar. Het doen is de strijd, die iedereen op zijn of haar manier wel herkent. Hoe hou je een routine van sporten vol, als het je eigenlijk vooral confronteert met wat je nog niet hebt (conditie, spiermassa)? Hoe ga je elke ochtend starten met een gezond ontbijtje, als je partner lekker aan de croissantjes zit. Of hoe laat je de suikers wat meer staan als je lijf erom vraagt? Wat is gezond eten?

Hoe ga je om met de gedragsverandering die bij het vormen van jouw gezonde leven hoort. Dat is de vraag, die eigenlijk altijd overgeslagen wordt. Het lijkt wel alsof de hele wereld zonder enige moeite gezond eet en leeft en dit ook goed vol kan houden. Dat is nogal ontmoedigend, dat snap ik helemaal. Maar geloof me, het is ook helemaal niet waar.

Je ziet de struggles niet, je hoort niet van de eetbuien, of van de tweestrijd in iemand’s hoofd. Je ziet niet dat iemand het contact met zijn lijf kwijt is geraakt en niet meer zo goed weet wat nou eigenlijk echt gezond is. Maar het is er wel.

We weten simpelweg niet goed hoe we onze leefstijl moeten veranderen, en dat is oké!

Dat betekent echter niet dat we het er maar bij moeten laten. Want ja, gezonder leven gaat ons helpen bij Corona. En ja, daarnaast is het voor iedereen toch prachtig om een lekker gezond leven te hebben, maar dan zonder de strijd en vicieuze cirkels?

Een gezonder leven helpt ons in tijden van Corona  (of eigenlijk, altijd)

Volgens mij zit de oplossing in begrijpen. Begrijpen wat je lijf nodig heeft (fysieke gezondheid), wat gezond eten is, begrijpen waarom het soms verdomde lastig is om dit te doen als je overprikkeld/moe/gestresst bent (mentale gezondheid) en begrijpen, of beter gezegd voelen, welke signalen jouw lichaam je geeft én hiernaar luisteren (emotionele gezondheid). Ik heb het dan over:

  • Welke voeding gaat jouw helpen om je fysieke klachten aan te pakken?
  • Wat doet stress nou eigenlijk met je lijf, en hoe kan je jouw lijf hierin helpen?
  • Hoe zorg je voor een betere slaap?
  • Waarom loop je nou zo snel leeg in je energie?
  • Wat voelt goed, en wat niet?

Mijn ervaring, en die van vele klanten met wie ik een prachtig traject heb gehad, is dat gedragsverandering begint bij snappen wat je lijf nodig heeft. Vanuit daar, vanuit je fysiek, gebeurt er zoveel moois! Je voelt je fitter en energieker, je klachten verminderen, en dat motiveert enorm. Door je lijf te begrijpen kan je het beter respecteren, grenzen herkennen en ernaar luisteren. En geloof me, dat sijpelt door in alles in je leven. Want grenzen herkennen, of je energie bewaken, heeft alles te maken met je levensstijl. En dit beter doorvoelen transformeert! Of zoals een klant tegen me zei:

“Ja, ik ben afgevallen en voel me fitter en gezonder dan ooit. Maar het mooiste? Ik ben trots! Ik sta met een glimlach op en heb zin in de dag”

Ga jij hiervan aan? Voel je dat dit is wat nodig is voor jou? Kijk dan eens hier 🙂

En vooral: blijf voor elkaar zorgen, help jezelf en help elkaar, nog een beetje extra in deze decembermaand. Daar worden we allemaal een stuk blijer en gezonder van ❤