Wat kunnen bietenburgers toch heerlijk zijn! Hoewel ik nog steeds af en toe geniet van een sappige vlees- en broodburger 😉, heb ik ontdekt dat ik mezelf en mijn lichaam het meest gelukkig maak met een gezondere variant. De bietenburger is hiervoor de perfecte oplossing!
Ik heb er flink op los geëxperimenteerd, maar was niet snel tevreden. Te droog, of te slap. Maar het is gelukt! Deze met biet is duidelijk de lekkerste. Goed om te weten is: een beetje geduld is belangrijk. Geef de burger even de tijd om op een laag vuur te garen, keer voorzichtig om met een spatel en wacht tot de buitenkant wat knapperig is.
En met de mix van bieten, haver en bonen heb je een lekkere voedzame burger te pakken. Wist je dat bieten rijk zijn aan goede stofjes die onder andere zorgen voor gezonde aderen, lever, bloeddruk kan verlagen en sportprestaties kan verhogen? En ja, je plas kan er roze van kleuren, maar dat komt gewoon omdat je lichaam de kleurstof niet afbreekt. Dit kan helemaal geen kwaad.
Dit heb je nodig voor ongeveer 3 a 4 bietenburgers:
- 250 gram rode bieten. Rauwe verse bieten zijn het lekkerst. Als je deze gebruikt stoom of kook ze dan eerst even gaar. Als je daar geen zin in hebt kun je ook de (bio) voorgekookte bieten gebruiken.
- 100 gram kidneybonen. Bij voorkeur de bio uit glazen pot of zelf weken en koken.
- 80 gram havermeel. Ik maalde zelf havermout fijn in de keukenmachine.
- ½ rode ui
- 1 ei
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel rozemarijn
- ½ theelepel Keltisch zout
- 1 teen knoflook
- 1 grote klont ghee of kokosvet
- Glutenvrije broodjes. Ik gebruikte die van Oerchef, maar je kunt ook andere broodjes gebruiken.
- Extra: handje veldsla, avocado plakjes en truffelmayonaise
Zo maak je het:
- Snijd de bieten en ui in stukjes en pureer dit met een staafmixer. Schep dan de kruiden erbij, het ei, de knoflook, de kidneybonen en het havermeel en kneed de boel met de hand goed door elkaar. Voeg nog wat havermeel toe als het mengsel te nat is.
- Verdeel het deeg in drie of vier ballen en druk deze daarna plat tot grote ronde bietenburgers. Voor het beste resultaat laat je ze hierna een half uurtje rusten.
- Verhit een klont ghee of kokosvet in een grote koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is en bak de burgers vijf minuten per kant op laag/medium vuur.
- Snijd de broodjes open, beleg ze met de burgers en top af met een goeie dot truffelmayo, sla en plakjes avocado.
Ps: Maak vooral een dubbele portie van deze bietenburgers, want altijd handig om er een paar in de vriezer te hebben liggen. Laat ze dan na het bakken eerst goed afkoelen voordat je ze invriest.