Verzuring draagt bij aan diverse gezondheids-ongemakken waaronder vermoeidheid, slechte botten en chronische ziekten, zonder dat je dit goed aan de buitenkant kunt zien. Dagelijks aandacht vestigen aan de zuur-base balans van je bord is daarom belangrijk als je je lichaam gezond wilt houden. In het moderne voedingspatroon zitten steeds meer producten die verzurend werken zonder dat we er op letten om die te compenseren. En dat zorgt ervoor dat we langzaam verzuren!
Hoe werkt het?
Na de vertering van voedsel in het lichaam blijft er een zure of basische rest over. Basische is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd. Of een voedingsmiddel een zuur- of een basisch voedingsmiddel is, staat volledig los van de smaak. Het is dus niet zo dat een citroen een zuur voedingsmiddel is, het werkt zelfs juist basisch in het lichaam. Over het algemeen gezien zijn groenten en fruit basische voedingsmiddelen, eiwitten en veel bewerkte producten zijn juist zuur. Het lichaam heeft van nature een voorkeur voor een licht baseoverschot en zal dit altijd proberen constant te houden.
Dit kan je meten door de PH waarde van je bloed. Je lichaam wilt de PH waarde altijd tussen de 7.34-7.45 houden. Dit is van belang voor het functioneren van enzymen in je lichaa
m, de structuur en de werking van je botten en weefsels. Oftewel, de zuurgraad van je lichaam heeft grote invloed op je gezondheid.
Er zijn veel dingen die de PH waarde van je lichaam uit balans brengen. Denk aan stress, zuurproductie voor vertering, intensief sporten of de voeding die we eten. Je lichaam heeft daarom diverse manieren om de PH waarde constant te houden:
- Het uitscheiden van zuren via de nieren
- Zweten tijdens het sporten
- Zuren binden aan basische mineralen (oa. calcium, magnesium, ijzer, kalk, zink) om ze te neutraliseren.
Zolang er voldoende basenvormende voedingsstoffen in het lichaam aanwezig zijn, kan het teveel aan zuren afgevoerd worden via nieren, huid en longen. Maar als er door voeding en andere leefgewoonten een grote overload is aan zuurvorming, dan kan je lichaam het niet meer verwerken en zal je ‘verzuren’. Door een te zure voeding verliezen we belangrijke mineralen en ontstaan er op den duur tekorten in deze mineralen. Meer dan genoeg reden om aandacht te besteden aan jouw zuur-basen verhouding!
Welke producten?
We hebben zowel zuurvormende als alkalische voeding nodig. Zuurvormende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld vlees, kant- en klare producten, koffie en alcohol. Bij basevormende producten kan je denken aan groenten, fruit en verse kruiden. Het herstellen van het zuur-base evenwicht zorgt voor meer energie, omdat cellen het hele lichaam van zuurstof voorzien en de vitaliteit verhogen. Basische voeding houdt het energiepeil de hele dag stabiel, voorkomt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel die worden veroorzaakt door zure bronnen.
Met voeding kan je veel bereiken om je lichaam weer in balans te krijgen. Heb je het idee dat je hier stappen in kunt zetten en wil je de belangrijkste factor voor verzuring in je lichaam weten? Stuur een berichtje!