De herfst is prachtig. De natuur kleurt heel erg mooi, de lekkere truien mogen weer uit de kast gehaald worden en de kopjes thee met een stukje (pure) chocolade zijn genieten. En dan die pompoenen. Oh, wat ben ik fan van pompoen. Deze groenten, die eigenlijk een vrucht is, is zo divers te gebruiken! Vandaag heb ik een herfstige pompoensoep gemaakt. Ideaal voor de momenten dat je weinig tijd hebt om te koken, maar toch een nutriëntrijke maaltijd op tafel wilt toveren. Met 1 pompoen maak je makkelijk 3 kommen soep.

Wist je dat het helemaal niet nodig is om een pompoen biologisch te kopen? Pompoenen worden namelijk niet bespoten, en de schil is zo dik dat het zichzelf ontzettend goed beschermt. Biologische groenten is goed, maar soms is het ook een marketing truc…

Dit heb je nodig voor 3 porties:
  • 1 pompoen, in kleine blokjes gesneden (met schil, was de pompoen wel even goed)
  • 1 grote winterwortel, in stukjes gesneden
  • gistvrije groentenbouillon (ik gebruik altijd deze)
  • 1 blik kokosmelk
  • 2 flinke theelepels kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder (of meer, als je van pittig houdt)
Zo maak je het:

Snij de pompoen en wortel in blokjes, en voeg 1 liter bouillon toe. Laat het geheel koken tot de wortel en pompoen gaar zijn. Voeg de kruiden en koksmelk toe. Wil je een soep die wat rijker is aan vetten, gebruik dan gerust twee blikjes kokosmelk! Meng het geheel en pureer vervolgens met een staafmixer of blender.

Het is altijd even experimenteren met de hoeveelheid kruiden, en de voorkeur hierin is voor iedereen anders. Vind je de soep nog wat weinig pit hebben? Denk dan aan het toevoegen van ras-el-hanout kruiden of geroosterde paprikapoeder.

Lekker met pompoenpitten en (vegetarische) balletjes!