Een voedingspatroon rijker aan goede vetten en armer aan koolhydraten is niet altijd even makkelijk. Zeker in Nederland, waar het eten van brood vaak broodnodig is. Glutenvrij brood van de supermarkt of natuurwinkel is erg bewerkt en ook erg duur. En of het nou lekker is? Gelukkig zijn er heel veel heerlijke alternatieven te vinden die je zelf kunt maken. Dit brood bijvoorbeeld, is gemaakt van amandelmeel. Daardoor heeft het een licht zoetige smaak en is het heerlijk met een klein laagje roomboter, honing of jam. Maar zelfs met wat kaas is het verrassend lekker!

Brood krijgt zijn structuur en stevigheid van gluten. Daarom is het best lastig om een glutenvrij alternatief te vinden dat net zo smeuïg is als brood. Ik denk dat deze aardig in de buurt komt! De psylliumvezels zorgen voor de structuur en stevigheid. Het brood wordt niet zo groot, het zijn net plakjes cake, maar door de hoeveelheid goede vetten verzadigd het behoorlijk. Probeer het eens als alternatief van je vertrouwde boterham en laat je verrassen!

Dit heb je nodig voor één brood (12-16 plakjes):
  • 200 gram amandelmeel
  • 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 20 gram psyllium vezels
  • 4 eieren
  • 50 gram gesmolten kokosolie
  • 125 ml warm water
Zo maak je het:

Verwarm de oven op 180 graden. Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een kom. Mix de eieren, gesmolten kokosolie en water door elkaar en voeg dit toe in de kom. Gebruik een (staaf)mixer om van het geheel een deeg te maken. Mix niet te lang, het deeg wordt al snel stevig. Je kan het dan altijd met de hand nog even doorkneden.

Gebruik een cakeblik, met een bakpapiertje erin zorg je ervoor dat het geheel niet blijft plakken. Brood in de oven voor ongeveer 25 minuten, kijk tussendoor even goed of het niet te hard gaat. Het brood is goed als de bovenkant mooi goudbruin is, en de binnenkant droog. Prik even met een satéstokje in het brood om dit te checken! Laat goed afkoelen en beleggen naar smaak! Je kan dit brood makkelijk in plakjes snijden en in porties invriezen.