Dips en sausjes, je kan ze overal in de supermarkt kopen. Erg lekker voor bij het borrelen, op een toastje of bij het gourmetten. Maar vaak ook vol suikers, goedkope geraffineerde olie en daarmee niet meer zo gezond. En de meeste dips zijn zo makkelijk zelf te maken! Dit recept, muhamarra, is in 10 minuten klaar en het is zo lekker. Misschien ken je het wel van Maza spread, bekend van de hummus. Ik heb het een keer geprobeerd en ik was direct verkocht! Muhamarra is een Syrische spread met walnoten en geroosterde paprika. Heerlijk op een rijstwafel of je groenten in te dippen.

Dit heb je nodig voor een flinke bak muhamarra:
  • 4 geroosterde paprika’s (ik gebruik ze uit pot, je kan ze ook zelf roosteren)
  • 75 gram walnoten
  • 1 teentje knoflook (kan je ook weglaten)
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels havermout
  • limoen- of citroensap
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel cayenne of chilipoeder
  • olijfolie naar behoefte
Zo maak je het:

Je hebt een keukenmachine of blender nodig om dit recept te maken. Voeg alle recepten in de keukenmachine en blend op een langzame stand tot een heerlijke spread. Speel met de hoeveelheid olijfolie om het eventueel wat te verdunnen, en gebruik wat extra havermout als je de spread wat dikker wilt hebben.

Ben je niet zo gek op pittig eten? Begin dan met een halve theelepel cayenne of chilipoeder en proef eerst eventjes!