In vele huishoudens heeft de margarine of halvarine inmiddels gewonnen van roomboter. Jammer, want roomboter heeft veel gezondheidsvoordelen en is geen kunstboter wat ‘uitgevonden’ is. Roomboter is puur natuur. En wees eens eerlijk, ook echt veel lekkerder toch? Lees waarom ik gek ben op ‘gewone boter’ en gooi die margarine gewoon weg!
Roomboter is een smeerbaar vet dat voor ongeveer 80% uit afgeroomd melkvet bestaat. Het grootste verschil tussen roomboter en ander botersoorten is dat roomboter gemaakt wordt van dierlijke vetten, terwijl halvarine en margarine van plantaardige vetten worden gemaakt (die bestaan uit meervoudig onverzadigde vetzuren en transvetten). Het melkvet in roomboter bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten.
Maar verzadigde vetten zijn toch ongezond?
Niet echt! Verzadigde vetten vormen de bouwstenen voor celmembranen en leveren een verscheidenheid aan hormonen. Samen zorgen ze voor sterke botten, een gezonde lever-, hart-, en longfunctie, een goedwerkende zenuwsignaalwerking en een sterk immuunsysteem.
Daarnaast zijn de verzadigde vetten in roomboter een transportmiddel voor de vele vitamines en mineralen die in de boter aanwezig zijn, (zoals: vitamine A, D, E en K2). Je hebt verzadigde vetten nodig voor de opname van mineralen en voor ondersteuning van andere stofwisselingsprocessen. Daarnaast zorgen verzadigde vetten voor een sterk geconcentreerde hoeveelheid energie in je voedingspatroon, die je een langer verzadigd gevoel geven. Gevolg: je bent minder snel geneigd weer te gaan eten en je hebt urenlang energie!
Naast de gezonde verzadigde vetten bevat roomboter ook veel butyraten, een vetzuur die infectieremmende eigenschappen bevat en je spijsverteringsstelsel beschermd tegen ontstekingen. Deze stof biedt je darmen dus extra bescherming.
Ook bevat roomboter vitamine K, een transportmiddel voor calcium. Vitamine K zorgt ervoor dat calcium in onze botten en tanden terecht komt, en niet in de bloedvaten achterblijft (wat voor aderverkalking kan zorgen). Ook verlaagt dit het risico op kalkophopingen op verkeerde plekken in het lichaam, wat een invloed heeft op het risico op aderverkalking, nierstenen, hart- en vaatziekten en hartaanvallen, hersenbloedingen en kanker.
Roomboter bevat caroteen, een dierlijke vorm van vitamine A. Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die zich in het lichaam gedraagt als anti-oxidant, infectieremmen is en een rol speelt bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.
Grasboter versus ‘gewone’ roomboter
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2. Daarnaast worden koeien die op stal staan, vaak bijgevoerd met veel tarwe, mais en ander goedkoop eten. Dit voedsel is niet zo goed voor de koe, hij wordt er vooral lekker snel dik van. En als het niet goed is voor de koe, is het ook niet goed voor ons. Want wat de koe eet en binnenkrijgt, komt ook in het eten terecht wat de koe voor ons produceert! Daarom is het voor je gezondheid beter om grasgevoerde boter (en andere rundvleesproducten) te gebruiken.