Een opgeblazen gevoel na het eten? Onregelmatige stoelgang? Onprettige geurtjes op de momenten dat je ze toch echt niet wilt? Iedereen heeft weleens last van darmen. De darmen zijn de basis van je gezondheid! Ze zorgen er immers voor dat al het gezonde (en ongezonde) eten dat je tot je neemt wordt verwerkt en dat de juiste voedingsstoffen worden opgenomen. Daarom is het extra belangrijk om goed voor ze te zorgen.
1. Vermijd bewerkt voedsel, met name lightproducten
Bewerkte voeding bevat minder voedingsstoffen, en het is vaak een grote klus voor je darmen om alles te herkennen en verwerken. Eet daarom pure, onbewerkte voeding. En laat de light producten al helemaal in het schap staan! Chips, frisdrank, snoep en zelfs muesli; voor bijna elk voedingsmiddel is er tegenwoordig een lightvariant. De zoetstoffen kunnen je spijsvertering behoorlijk ontregelen. Gevolg: winderigheid, verstopping of juist diarree.
2. Luister naar je darmen
Moet je naar het toilet? Probeer dit niet uit te stellen. Door uit te stellen zit je ontlasting te lang in de dikke darm, met harde ontlasting als gevolg. Heb je moeite met naar het toilet gaan? De hurkpositie zorgt ervoor dat je spieren volledig kunnen ontspannen, waardoor toiletteren makkelijker gaat. Hebben die fransen toch goed bedacht met hun gat als toilet! Een goed alternatief is om je voeten op een krukje te zetten, hierdoor boost je de hurkpositie na.
3. Kauw goed
Als je goed kauwt, begint de vertering van voedsel al in je mond. Dit komt door het enzym amylase, een enzym wat verantwoordelijk is voor de start van de vertering en voornamelijk geactiveerd wordt als je goed kauwt. Voedingsstoffen worden daardoor beter opgenomen door je lichaam.
4. Wees vooral niet zuinig met olie en goede vetten
Vetten, vroeger was iedereen er bang voor, inmiddels is wel bewezen dat je ze hard nodig hebt. Ook je darmen hebben vetten nodig, onder andere om de in vetoplosbare vitaminen uit je voeding te kunnen opnemen en om de stoelgang beter te laten verlopen. Wees dus niet al te zuinig met producten als olijfolie, kokosolie, roomboter maar ook olijven, avocado’s en een vette vis!
5. Eet wat vaker gefermenteerde groenten
In onze darmen leven miljarden goede en slechte bacteriën. Zolang deze in de juiste verhouding aanwezig zijn, heb je een gezonde darmflora die je onder andere beschermt tegen ziekteverwekkers en zorgt voor opname van waardevolle stoffen uit je voeding. Neemt één van de twee soorten de overhand, dan heb je een verstoorde darmflora. Regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen – producten die met behulp van bacteriën, gisting en schimmels zijn gemaakt – op je menu zoals zuurkool, draagt bij aan een gezonde darmflora.
6. Kies voor kruiden
Verse kruiden maken je gerecht af. Elke maaltijd kan nog meer smaak krijgen door het toevoegen van kruiden. Daarnaast hebben verse kruiden ook nog veel gezondheidsvoordelen! Ze zorgen er onder andere voor dat je maaltijd beter verteerbaar is. Gebruik daarom koriander, anijs, kamille, peterselie, rozemarijn, citroenmelisse, venkel, kummel of groene munt in of bij je eten. Ook lekker: trek er een kruidenthee van.