Sinds enkele maanden heb ik een nieuw speeltje in bed liggen. Een speeltje waarmee ik elke ochtend binnen een minuut klaar ben. En nee, het is niet wat je denkt 😉 Want in tegendeel tot dat andere speeltje, kan je met deze wel degelijk zwanger worden! Of niet, de keuze is aan jou. Ik heb het over Daysy.

Daysy is een fertility tracker, waarmee je jouw natuurlijk cyclus kunt monitoren. Zonder anticonceptie, zonder hormonen, maar door middel van het dagelijks meten van je temperatuur. En gezien ik heel wat anticonceptie heb gehad in mijn leven, vond ik het wel tijd om mijn natuurlijk cyclus eens te ontdekken! Ik deel graag mijn ervaring met je.

Wat is Daysy?

De Daysy ovulatie-tracker herkent, analyseert en geeft uw menstruatiecyclus individueel en nauwkeurig weer. De technisch ondersteunde temperatuurmethode is een van de veiligste methoden ter wereld om de vruchtbaarheid te bepalen. Het algoritme van Daysy is hetzelfde als dat van de bekende fertiliteitsmeter Lady-Comp.

Even heel praktisch: het apparaatje is erg mooi, subtiel en compact. De piepjes maken je partner echt niet wakker en de batterij is oneindig. Ik heb mijn Daysy nu 3 maanden en heb nog niet hoeven opladen! Je kunt je Daysy makkelijk connecten met de app waardoor je heel mooi kan zien hoe jouw temperatuurcyclus verloopt. Elke dag even temperaturen zit zo in je systeem en je kunt direct zien wat jouw ‘status’ is!

Elke vrouw heeft haar eigen unieke cyclus, en het is niet per se elke maand hetzelfde. Daysy leert je eigen cyclusritme en hoe het te beoordelen. Tegelijkertijd geeft het je een beter bewustzijn van je lichaam. Je leert immers veel meer herkennen wat er aan de hand is in je lijf. Heb je bijvoorbeeld een dag wat meer hoofdpijn of lage buikpijn, dan kan je in je Daysy zien dat het misschien jouw eisprong is! Zo leer je veel beter uitingen van je lichaam herkennen en koppelen aan het patroon van je hormoonhuishouding, je natuurlijke cyclus. 

Wist je dat je maar 6 dagen per maand vruchtbaar bent? Waarom zouden we dan al die andere dagen ook hormonale disbalansen veroorzaken door het gebruiken van anticonceptie?

Je cyclus wordt door heel veel dingen beïnvloedt. Denk bijvoorbeeld aan stress, fysieke factoren, of heel veel emoties. Dit kan er zomaar voor zorgen dat jouw cyclus wat langer duurt dan normaal. Met anticonceptie is dit niet het geval, omdat hormonen gewoon toegevoegd worden aan je systeem. Niet heel veel natuurlijks aan, en dat is een van de redenen dat het klachten kan veroorzaken. 

 Klachten die je kunt ervaren als je hormonen niet helemaal in balans zijn:

 • Vermoeidheid
 • Huidklachten
 • Gejaagd gevoel
 • Lager libido
 • Neerslachtigheid
 • Overgewicht

En dit zijn nog wat meer ‘algemene klachten’. Hormonen die je binnen krijgt door middel van anticonceptie kunnen je schildklierwerking beïnvloeden. Je vaginale weerstand wordt verlaagd waardoor de kans op infecties groter is. Zo is er ook eerder risico op HPV en andere vaginale klachten. En dit is dus niet alleen met het gebruik van de pil, maar ook met een hormoonspiraaltje. Niet heel gek, als je bedenkt dat daarmee je volledige hormoonhuishouding eigenlijk wordt ontregeld.

Hoe werkt Daysy?

Het is eigenlijk vrij simpel. Elke ochtend, voordat je je bed uit gaat, meet je je ochtendtemperatuur. Gewoon, door de thermometer in je mond te houden tot je een zacht piepje hoort. Direct krijg je van Daysy een antwoord, ben je die dag vruchtbaar of niet?

Perfect om te gebruiken als je zwanger wilt worden, of juist niet 😉

Eigenlijk is het temperaturen een techniek die al heel oud is. Wil je zwanger worden, dan kan je met het dagelijks temperaturen goed ontdekken wanneer je vruchtbare dagen zijn. Dit is niets nieuws. Maar een pen en papiertje geeft je minder duidelijk inzichten over de patronen in je cyclus en al helemaal niet een voorspelling van je volgende eisprong of menstruatie.

Elke vrouw is anders, maar er zijn enkele fysiologische basisfeiten over de menstruatiecyclus van de vrouw die voor ons allemaal gelden: 

 • In de regel heeft elke vrouw slechts één eisprong per cyclus.
 • Als er twee of meer ovulatie’s optreden, vinden deze binnen 24 uur plaats.
 • Na de eisprong kan de eicel binnen maximaal 18 uur worden bevrucht.
 • Sperma kan bewegen en bevruchten in het lichaam van een vrouw gedurende maximaal 5 dagen.

Dit betekent dat je slechts 6 dagen vruchtbaar bent. 5 dagen voor je eisprong, en op de dag van de eisprong zelf. Deze dagen zal Daysy, als ze je cyclus eenmaal doorheeft, heel goed kunnen voorspellen. Die dagen dus een condoom gebruiken (of juist niet). En zo ga je weer op een natuurlijke manier om met je vruchtbaarheid- en mensruatiecyclus.

Waarom overstappen op Daysy?

Het klinkt allemaal misschien best ingewikkeld. Elke dag je temperatuur meten, goed opletten of je een veilige of onveilige dag hebt. Een spiraaltje of de pil is een stuk makkelijker. En ja, dat klopt. Maar dit betekent ook jaren van kunstmatige hormonen in je lijf, en die schoppen heel wat in de war. Al deze hormonen zijn bijvoorbeeld behoorlijk belastend voor onze lever (die moet het allemaal af zien te breken), kan ons stresshormoon kunstmatig hoog houden en het kan er zelfs voor zorgen dat je tekorten krijgt in bepaalde vitaminen en mineralen. Ik zie bij mijn klanten te vaak dat de anticonceptie een van de oorzaken is van klachten, van neerslachtigheid tot vermoeidheidsklachten.

En vergeet de allerbelangrijkste niet: het zwanger kunnen worden. Veel vrouwen van rond de 30 hebben een kinderwens, stoppen met de pil en raken vervolgens niet zwanger. Als je bedenkt dat de hormoonhuishouding misschien al vanaf hun 16e ontregeld is door kunstmatig gebruik van hormonen, dan is dit niet gek. Stel: je bent relatief snel na het voor het eerst menstrueren aan de pil gegaan, omdat je veel pijn had of omdat acné erg heftig was. Dan kan het zomaar zijn dat jouw lijf nooit echt geleerd heeft hoe een normale cyclus hoort te zijn!

In het begin, de eerste paar jaren, is ons lijf echt nog even aan het zoeken hoe menstruatie moet. De eisprong gaat nog weleens mis, de hoeveelheid hormonen schieten nog weleens uit de pan of onze menstruatie is erg onregelmatig. Ons lichaam moet leren, maar wij stoppen het direct vol met anticonceptie. Stap je vervolgens na jaren van de anticonceptie af omdat je zwanger wilt worden? Dan is de kans groot dat je lichaam nog steeds moet leren hoe die menstruatie nou werkt! Gevolg: het duurt een tijd voordat we zwanger raken en zijn dus bang om onvruchtbaar te zijn.

Ik ben gestopt met mijn spiraal, omdat ik net als het verhaal hierboven, al vanaf mijn 15e aan de anticonceptie zag. Na 18 jaar was het wel genoeg geweest. Ik wil mijn lijf de mogelijkheid bieden om het zelf te regelen. Ik wil weten hoe mijn cyclus is, ik wil weten hoe het voelt om écht ongesteld te zijn in plaats van een bloeding in een stopweek. Dit gaat mijn hormoonhuishouding tot rust brengen. En wees nou eerlijk, om voor 6 dagen in de maand dag in dag uit hormonen in je lijf te stoppen, klinkt toch een beetje onlogisch?*

Wat heeft het mij opgeleverd?

Het is nu drie maanden geleden dat ik mijn spiraaltje heb laten verwijderen en gekozen heb voor Daysy. Mij ervaring met Daysy is vooralsnog zeer positief. Elke ochtend even je temperatuur meten, het kost je nog geen minuut. Natuurlijk vergeet ik dat ook weleens, maar over het algemeen kan Daysy dit heel goed corrigeren. Ik heb ook heel veel inzichten opgedaan over mijn eigen hormoonhuishouding. Zo merk ik dat mijn cyclus verre van regelmatig is, en moet mijn lichaam duidelijk weer in balans komen. En dat is oke, precies de reden dat ik overgestapt ben. Elke maand past Daysy zich weer aan en zo krijg ik een steeds beter inzicht in mijn cyclus.

Ik heb momenteel nog veel ‘rode’ of ‘oranje’ dagen (hier kan je precies lezen hoe dat werkt), maar dit heeft ook tijd nodig. Ik verwacht dat mijn cyclus binnen zo’n 6 maanden wel weer aardig gestabiliseerd is. Mijn hormonen zijn weer even opnieuw aan het leren 😉

Maar de lichamelijke veranderingen zijn het meest opvallend:

 • Mijn huid is beter dan ooit, mijn emoties zijn veel beter voelbaar. Ik voel me blijer, maar ook weleens verdrietiger. Veel minder vlak dan voorheen.

   

 • Mijn buik is minder opgeblazen, behalve rondom mijn menstruatie en eisprong. Maar nu kan ik het hieraan koppelen, wat het gevoel van opgeblazen zijn een stuk makkelijker maakt!

   

 • Ik heb meer energie, minder last van vermoeidheidsdips gedurende de dag. De ochtenden zijn minder zwaar en ik slaap beter.
 • Ik kan beter tegen verschillende soorten voeding, zoals brood. Ik heb zelfs het idee dat mijn intoleranties afnemen!

 

Maar het allerbelangrijkst, ik heb voor het eerst in mijn volwassen vrouwenleven het gevoel dat ik mijzelf echt leer kennen. De temperatuurverschillen laten zo mooi zien hoe jij je voelt, hoe het met je gaat, waar in je cyclus je zit. Hier staan we zo ver vanaf wanneer we anticonceptie gebruiken! Ik voel me meer in tune met mijn vrouwelijkheid. Laten we onze hormonen omarmen in plaats van platleggen. Ze brengen ons zoveel mooie dingen.

 

Wil jij ook aan de slag met Daysy? Ik heb een kortingscode voor je, zodat je direct met een leuk cadeautje kunt starten: met de code “Ellen15” krijg je 10 euro korting op je bestelling! Je kunt jouw Daysy nu hier bestellen. Je bent het waard! 

* kleine sidenote: Daysy is géén anticonceptie. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om op te letten. Maar net als gezond eten en regelmatig sporten is het zorgen voor je hormonen een dagelijkse must!