Etiketten lezen, het is een vak apart. Wat staat er nu allemaal, en hoe zijn de suikers verstopt?
Wat precies op een etiket moet staan is vastgelegd in diverse wetten. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit houdt hier toezicht op. Wat wel en niet op een etiket staat, hangt af van de manier waarop het product is verpakt. Winkeliers van verse producten (zoals kaas van een kaasboer) hoeven minder informatie op hun etiket te vermelden dan de fabrikant van voorverpakte producten.Verplichte zaken op een etiket zijn onder andere: naam fabrikant en product, ingredienten, herkomst product, voedingswaarde, allergieinformatie, keurmerken en voedingsrichtlijnen.Voor het lezen van een etiket zijn twee onderdelen belangrijk: de voedingswaarden en de ingredientenlijst. Deze twee worden nog weleens door elkaar gehaald.
De ingrediëntenlijst:
Onder het kopje ingrediënten staan alle onderdelen of bouwstenen van een product vermeld. Hier vind je dus de verschillende grondstoffen die een fabrikant heeft toegevoegd om het product samen te stellen, zoals smaakmakers, suikers en grondstoffen die nodig zijn. Denk aan het bakken van een cake, de ingrediënten zijn alle zaken die je in huis haalt om een cake van te maken. De producten in een ingrediëntenlijst staan altijd in volgorde van hoeveelheid. Het product dat het meest voorkomt staat vooraan de lijst. Achteraan de lijst vind je dus de producten waarvan het minst aanwezig is in het product.
De voedingswaardetabel:
De voedingswaardetabel op een etiket bevat informatie over de totale hoeveelheid energie die een product levert, onderverdeeld in de voedingsstoffen (macronutriënten) voor het lichaam. De voedingswaardetabel geeft dus niet zozeer informatie over de inhoud van het product maar over de kwaliteit van de voedingsstoffen.
Het is dus nodig om beide onderdelen van een etiket te lezen om een volledig beeld te krijgen van het product. Neem suikers als voorbeeld. Wanneer je in de ingrediëntenlijst suiker ziet staan (of een afgeleide hiervan) dan is er suiker toegevoegd aan het product. Vaak zie je echter wel suikers staan in de voedingswaardetabel (onder koolhydraten staat dan vaak “waarvan suikers”) zonder dat je deze suikers kunt terugvinden in de ingrediëntenlijst. In dit geval zijn de suikers natuurlijke suikers afkomstig uit de koolhydraten, denk aan dadels, haver of fruit.
Wil je graag weten of er toegevoegde suikers in je product zitten? De volgende namen worden het meest gebruikt voor suikers:
- Basterdsuiker
- Dextrose
- Druivensuiker
- Fructose(stroop)
- Maisstroop
- Geleisuiker
- Glucose(stroop)
- Glucosefructosestroop
- Maltodextrine
- Melasse(stroop)
- Sacharose
- Sucrose
Met deze informatie heb je de basis te pakken hoe je een etiket moet lezen. Hoe minder ingedrienten in de ingedrientenlijst, hoe minder er is toegevoegd aan het product om het te maken, smaakvoller te krijgen, de houdbaarheid te verlengen etc. De voedingswaarden laten je voornamelijk zien hoeveel koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels in een product zitten. De meeste verwarring zit vaak in de suikers en koolhydraten. Weet je niet hoe het zit met een etiket, mail me een foto en ik zoek het voor je uit!