Chocopasta, Nutella of duo penotti is toch wel echt één van mijn quilty pleasures. Ik eet het echter nauwelijks, want ik besef me met elke hap: wauw, ik ben nu gewoon een lepel suiker & palmolie naar binnen aan het werken. Daar voel ik me dan weer niet zo goed bij.. Dus ging ik op zoek naar een gezonder alternatief. Na een experiment met hazelnoten als basis (te kruimelig, geen succes) kwam ik uit op een basis van jawel: kidneybonen! Ze zitten vol vitaminen, mineralen en ze zijn rijk aan vezels. Smeuïg, super voedzaam en gecombineerd met dadels en cacaopoeder écht heel lekker! Ook zeer kidsproof!
Gebruik bij voorkeur de kidneybonen die je gedroogd koopt en zelf een nachtje laat weken. Hiermee omzeil je o.a. de ongezonde lectines en fytinezuur die we in pot en blik vinden. Maar heb je net als ik daar niet altijd van tevoren aan gedacht of geen tijd voor – bijvoorbeeld omdat je ineens hoognodig een bonenschotel of brownie wilt maken – dan kan je ook prima bonen uit pot gebruiken. Gebruik dan bij voorkeur de bio bonen uit glazen pot, dus geen blik. En spoel deze lang en goed af met warm water. Dat verwijdert niet alle antinutriënten, maar wel een beetje. Waarom er nog steeds ‘opwarmen in eigen vocht’ op zo’n pot staat is mij een raadsel 😉
Je kunt deze chocopasta zo’n 5 dagen in de koelkast bewaren.
Tip: vries een deel in. Hierdoor hoef je maar één keer aan de slag in de keuken en heb je er vervolgens een paar weken plezier van!
Dit heb je nodig voor 1 potje chocopasta:
- 250 gram kidneybonen uit pot, of 100 gram gedroogd
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 3 grote dadels
- 1 eetlepel citroensap
- ½ theelepel kaneel, bij voorkeur Ceylon
- 1 eetlepel olijfolie
- 70 a 100 ml amandelmelk (havermelk kan ook)
- Snufje (Keltisch) zeezout
- Optie: voor een meer zoete spread: een scheutje honing
Zo maak je het:
Week de rode kidneybonen volgens de instructie op de verpakking. Meestal is dit minimaal 24 uur in een kom met ruim water. Giet de bonen af en breng een pan met water aan de kook. Kook de bonen in anderhalf uur zacht. Laat de bonen afkoelen.
Ontpit de dadels. Doe de afgekoelde rode kidneybonen samen met de dadels, olijfolie, 70 ml amandelmelk, kaneel, snufje zout en citroensap in een kom en pureer met je staafmixer tot je een romige, egale pasta hebt. Voeg eventueel nog een scheutje havermelk toe om te verdunnen. Als je een keukenmachine hebt kun je die er ook voor gebruiken.
Verdeel de pasta over 3 bakjes. Ik doe meestal een week met één bakje en de overige twee vries ik in voor een later momen