Glutenvrije broodjes is het alternatief voor brood! Je koopt ze tegenwoordig al in verschillende supermarkten, maar je kan ze ook gemakkelijk zelf maken. Omdat mijn darmen geen fan zijn van het standaard tarwebrood met gluten, maar ik soms tóch zoveel zin heb in zo’n lekker bammetje, maak ik mijn broodjes zelf. Deze keer van havermout.
Je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig (no worries, ook geen broodbakmachine) en in 25 minuutjes staan ze op tafel.
Je kunt naar hartenlust variëren door wat noten, pitten en zaden aan het beslag toe te voegen.
Daarnaast tover je ze met wat kruiden binnen een handomdraai om tot bijvoorbeeld Italiaanse pizzabroodjes, door kruiden als tijm, rozemarijn of oregano toe te voegen aan het beslag. Lekker om te beleggen met tomatenpuree, geitenkaas en rucola! Je kan ook kiezen voor een wat ‘warmere/zoetere’ variant door wat kaneel toe te voegen aan het beslag, lekker met notenpasta en banaan erop. Of, zoals ik deze keer heb gedaan, met roerei, feta en avocado. Zo lekker!
Geniet ervan!
Dit heb je nodig voor 4 broodjes:
100 gram havermeel (als je geen havermeel hebt kun je ook havermout even fijn malen in je keukenmachine80 gram yoghurt. Ik gebruikte deze gefermenteerde yoghurt van Rauw Power: Yoghurt (rawmilkcompany.nl) Je kan ook volle (bio) kwark gebruiken.
- 100 gram havermeel (als je geen havermeel hebt kun je ook havermout even fijn malen in je keukenmachine.
- 80 gram yoghurt. Ik gebruikte deze gefermenteerde yoghurt van Rauw Power: Yoghurt (rawmilkcompany.nl) Je kan ook volle (bio) kwark gebruiken.
- 2 eieren
- Theelepel keltisch zeezout
Optioneel:
Kruiden (ik gebruikte nu 2 theelepels verse tijm)
- Kruiden (ik gebruikte nu 2 theelepels verse tijm)
- Eetlepel lijnzaad (heel)
- Eetlepel chiazaad
Zo maak je ze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Mix de ingrediënten door elkaar met een staafmixer of een garde. Wanneer je een staafmixer gebruikt krijg je een wat gladder beslag en daardoor mooiere broodjes.
- Schep het beslag op de bakplaat in vier kleine rondjes. Smeer uit tot platte rondje broodjes en schuif de plaat 20 tot 25 minuten in de oven. De broodjes zijn klaar wanneer ze stevig en goudbruin zijn.
Je kunt de havermout broodjes twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook!