Waar sta je in je leven en waar wil je naartoe?

Het was het thema van de retraite waar ik begin oktober 2020 was. Een betere timing bestond er niet, want ik ben momenteel veel bezig met deze vraag! Deze retraite, georganiseerd door Annemiek Douw, heeft me zoveel inzichten gegeven, dat ik mijn ervaringen wel moest delen!

Waar sta je in je leven. Alleen deze vraag is al duizend woorden waard. Denk je er weleens over na? Ben ik eigenlijk op een fijne plek in mijn leven op het moment? Voelt het goed? Zijn er dingen die niet bijdragen aan mijn energie? De laatste paar maanden, merkte ik dat ik deze vraag niet met een volmondige ja kon beantwoorden. Nee, het voelde niet volledig goed. Maar wat is het dan? Wat veroorzaakt de energielekken? Dat is een vraag waar ik niet totaal antwoord op kreeg. Maar ik wist wel dat mijn werk een grote rol speelde. Best lastig, als ondernemer. Ontdekken dat je energie lekt op je eigen business. Gelukkig weet ik als geen ander dat het dan tijd is om (even) op de rem te trappen en op zoek te gaan naar de oorzaken. Daarnaast ben ik ook stronteigenwijs en heb ik hier veel te lang mee gewacht. Dus aan het einde was mijn energie gewoon op. Teveel gegeven. En toen was het tijd voor mezelf.

Energetische retraite

De retraite had ik vorig jaar al geboekt, en zou plaatsvinden in mei 2020. We weten allemaal wat er toen een stokje voor heeft gestoken. Vol spanning waren we met de groep aan het wachten of de 2e optie, begin oktober, wel door kon gaan. Maar het gebied was geel, de vliegtuigen gingen, en wij dus ook! Een week, 8 dagen en 7 nachten, bezig met mezelf. Dat is pas een cadeautje! Ik zou ik niet zijn als ik niet vol verwachtingen (het liefst met hele businessplannen thuiskomen) de week in zou gaan, precies wetende wat ik zou moeten gaan doen om weer vol energie aan de bak te kunnen. En de eindconclusie na een week?

Ik mag eerst weer even thuis komen bij mijzelf.

Om daar te komen zijn we verschillende fasen doorgegaan. Annemiek is energetisch therapeut, en samen met de groep hebben we de hele week ontzettend veel energiewerk gedaan. En zo leer je wat goed voelt (in plaats van dat je hoofd het overneemt). Je lichaam geeft zoveel boodschappen mee, en als je hiernaar luistert heb je je eigen wijsheid binnen in je. Dit geldt niet alleen voor gezondheid (voel maar eens echt of een maaltijd je energie geeft of niet, in plaats van dat je hoofd bepaalt of iets gezond voor je is) maar zeker ook voor de dingen die je doet en meemaakt.

Oefenen met mijn hondje?

Tijdens het begin van de retraite was mijn hondje flink ziek. Thuis bij de oppas, en ik in Frankrijk. Dat is best lastig! Ik moest op een gegeven moment een beslissing nemen of hij geopereerd zou moeten worden of niet. Ik wist het niet, de dierenarts wist het ook niet, mijn hoofd wilde bepalen.

 

Maar ja, ik ben geen dierenarts en al helemaal niet gespecialiseerd in röntgenfoto’s (die ik voor mijn neus had), maar ik kan wel voelen wat mijn hondje nodig heeft. Dus na de nodige tranen, was er rust en kon ik voelen. En mijn instinct, intuïtie, gut feeling of hoe je het ook wilt noemen zei: “Nee. Niet opereren”. En toen voelde mijn lijf direct rustig. Mijn hondje is naar huis gegaan, heeft nog een paar dagen heel zielig op de bank gelegen en krabbelde toen op.

Door steeds vaker in te tunen op je intuïtie leer je ermee communiceren en kan je het gebruiken als jouw wijsheid.

Moet ik die reep chocolade wel of niet nemen?
Heb ik nu rust nodig of toch een flinke sportsessie?
Wat geeft mij energie?

Je lichaam kan het je vertellen!

Intunen op je intuïtie

Dit intunen hebben we de hele week geoefend. En we hebben gehuild, gedanst, gerouwd, gelachen, heerlijk gegeten. Een uur in de spiegel gekeken, gemediteerd, en vooral heel veel gevoeld wat we eigenlijk écht willen en nu nodig hebben. En voor een hoofdmens als ik, was dat echt een verademing. Het is dan dus ook juist heel fijn dat ik niet met hele businessplannen terug ben gekomen, maar er zijn zeker wel wat zaadjes geplant. Tijdens mijn coachingstrajecten werk ik al heel veel met intuïtie en energie. Waar worden mijn klanten blij van, wat geeft ze energie? Voelen wat goed voor ze is. Ik merk dat dit niet alleen invloed heeft op gezondheid, maar vooral op hun hele manier van leven. Een klant die zich durft in te schrijven op een datingsite. Niet omdat ze is afgevallen, maar omdat ze zoveel meer zelfverzekerder in haar schoenen staat. Waarom? Omdat ze in haar voeding de keuzes kan maken die voor haar goed voelen! Dus dan ze dit in de rest van haar leven ook. Een klant die tijdens het reïntegreren concludeert dat het niet zozeer een tekort is aan voedingstoffen wat haar zoveel energie kost, maar dat haar werk simpelweg haar uitput. Ze is niet blij. Tijd om te kiezen voor haar geluk.

Gezondheid is zoveel meer dan eten, supplementen en voldoende bewegen. Als ik iets heb mogen ervaren in de afgelopen jaren, is het dat je energie, je gezondheid, te maken heeft met het fysieke, mentale én emotionele. Met voelen. Dit wist ik al jaren, maar tijdens deze retraite heb ik het ook echt gevoeld. En dáár wil ik meer van.

Maar eerst, mag ik thuiskomen bij mezelf. 

En deze conclusie geeft me heel veel rust. Het is goed waar ik nu ben, het is goed wat ik nu doe. Voor mij heeft de hele week vooral veel acceptatie gebracht, en dat is ook het beginpunt van nieuwe dingen. En die gaan komen!

Wil je ook op mini retraite of volgend jaar een hele week? Neem eens een kijkje op de site van Annemiek. En als het goed voelt, maak een afspraak! Dat brengt je zo ontzettend veel!