Eetbuien, iedereen heeft er weleens mee te maken. Als coach is het belangrijk om een voorbeeld te zijn. Om te inspireren, motiveren en te laten zien dat wat jij adviseert ook echt werkt. Practice what you preach. Maar dit is lang niet altijd makkelijk. Ik eet ook echt niet altijd gezond. Ook ik heb moeite met bepaalde voeding laten staan.
Ook ik heb last van eetbuien.
Ik ben veel zichtbaar op social media, en laat zien dat gezond eten leuk is. En dat is het ook! Ik geniet ervan om mijn lunchmaaltijden klaar te maken en te delen. Om te laten zien dat dit echt niet zoveel werk hoeft te zijn. Ik geniet ervan om heerlijke recepten te maken en op mijn website te zetten. En ik wil ook juist de andere kant laten zien. Dat het mogelijk is om een keer lekker uit eten te gaan, een biertje of wijntje te drinken of een stukje chocola te nemen. Het gaat tenslotte om balans, en die balans heb ik gevonden. Meestal.
Maar hoe laat je zien dat je ook zeker nog weleens overrompeld wordt door het wegeten van emoties. Dat je eigenlijk al vol zit maar toch door blijft eten. Eetbuien. Het overkomt mij ook.
Ik wil dit delen, om te laten zien dat het niet perfect hoeft. Zelfs niet perfect kán zijn. 7 jaar nadat ik de bewuste keuze heb gemaakt om goed voor mezelf te zorgen heb ik nog steeds de neiging om in oude patronen te vallen. Maar ik herken ze en kan er (meestal) bewust voor kiezen om het niet te doen. En als ik wel terugval in oude patronen, in een eetbui, dan voel ik me niet meer schuldig en herpak ik me weer.
Afvallen en toch eetbuien hebben
Dat is ook het grootste verschil. Je kan afvallen, gezond zijn en toch ook nog weleens ‘last’ hebben van cravings. Natuurlijk! Er wordt vaak echt een plaatje geschetst dat eetbuiten verleden tijd zijn, dat het allemaal zo makkelijk is om gezond te eten. Maar dat is geen reëel beeld. En dat is ook niet nodig. Kiezen voor jezelf, dat is wat er nodig is om af te vallen en gezond te zijn. Kiezen voor jezelf betekent ook die eetbuien accepteren, je niet schuldig voelen. Weer doorgaan met de gezonde keuzes. En kiezen voor jezelf betekent ook oefenen in het niet toegeven aan de eetbui, waardoor je morgen nog trotser bent. Ik noem het niet voor niets oefenen, toen je leerde lopen gaf je ook niet na 1 keer proberen op. Blijf doorgaan!
Elke dag weer, maak ik die bewuste keuze. Als ik na het eten zin heb in iets lekkers, kan ook ik een heel gesprek met mezelf voeren waarom ik het wel of niet zou doen. Ook ik heb soms moeite om niet nóg een portie op te scheppen, omdat het zo lekker is.
Mijn tip? Probeer op dat moment even iets anders te gaan doen, of je tanden te poetsen. Zoek afleiding en vertrouw dat je dit kunt. Vertrouw op het gevoel dat je steeds vaker gaat herkennen, namelijk het gevoel dat die drang ook weer over gaat.
Maar voor mij is dit ook niet altijd even makkelijk. Zoals afgelopen weekend, waarbij ik op de bank een halve pot pindakaas en een zak dadels naar binnen werk. En ik voel me dan zeker ook wel schuldig, maar niet meer naar mezelf. Ik heb geleerd dat zo’n moment er ook af en toe bij hoort en dat het op de lange termijn geen verschil gaat maken. Maar ik moet als coach het goede voorbeeld zijn, en dat is waar ik me dan schuldig over kan voelen.
En toen dacht ik, juist door hier open over te zijn geef ik eigenlijk het goede voorbeeld. Juist door dit te delen, kan ik laten zien dat het niet perfect hoeft. Iedereen is mens, toch?
Ik deel mijn persoonlijke ervaring, hoe ik gekomen ben bij een fijne relatie met eten, in mijn workshop “wat voor honger heb jij”. Wil je hier meer over weten? https://www.ellengeerlings.nl/