Het is lente! Het mooiste seizoen van het jaar, als je het mij vraagt. Vaak is de lente ook weer een seizoen van de confrontatie. De warme, comfortabele, soms ietwat te grote winterkleding wordt ingeruild voor vrolijke printjes, fladderende jurkjes en shirtjes met korte mouwen. Dat maakt de lente niet alleen het seizoen van de vrolijkheid, zon en nieuwe energie, maar ook het seizoen van pijn, onzekerheid en schaamte.

Jaarlijks starten duizenden vrouwen, en mannen natuurlijk, met de strijd tegen hun lichaam. Ik zeg tegen, omdat het vaak niet echt lijkt op het mee werken met je lichaam. “Ben je al klaar voor de bikini op het strand? Begin nu! En loop in de zomer trots te paraderen met je sixpack!” De challenges, diëten en afvalprogramma’s komen overal voorbij. Allemaal zo verleidelijk, maar niet echt succesvol.

De volgende lente starten we immers weer.

Waarom is dat nou? Waarom is het zo lastig om blijvend dat gewicht te verliezen? Om altijd vol trots op het strand te paraderen? Ok, in de winter is het een beetje koud, maar in de zomer moet je eigenlijk al weer aan de bak voor je bikinifoto op Bali. Ik denk dat het niet lukt om blijvend dat gewicht te verliezen, omdat we niet met ons lichaam werken maar tegen ons lichaam. Als we die kilos’ kwijt zijn, dan zijn we gelukkig. Als we die kilo’s kwijt zijn, dan zijn we mooi. Je zegt dus eigenlijk tegen jezelf dat je nu niet gelukkig bent, nu niet mooi bent. Maar je leeft niet voor die zomer! Je leeft nu. Begin dus ook met nu. Hou van jezelf, zoals je bent. Jij bent mooi. En ja, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wees eens eerlijk, hebben die andere manieren je tot nu toe geholpen en gelukkiger gemaakt? En was het ooit goed genoeg?

Wanneer je vanuit zelfliefde aan de slag gaat, zul je merken dat het makkelijker is om gezond te eten.

Je wilt immers je lijf het beste geven, omdat jij het verdient. Voeding is geen beperking. Voeding is een verrijking. Denk niet aan een roze olifant, en ja hoor. Hij zit in je hoofd. Alles wat je niet wilt, niet mag, niet mooi vindt, komt juist extra binnen in je gedachten. En het zit ‘m in het woordje niet. Dat snappen je gedachten niet. Negativiteit heeft niemand ergens gebracht.

Een dieet begint al met een beperking. Ik mag geen alcohol meer drinken, ik mag geen taart meer eten. Ik mag dit niet. Want als ik dat eet dan pas ik straks niet lekker in mijn bikini. Probeer het eens om te draaien. Je bent fantastisch, en jij verdient het om goed voor jezelf te zorgen, om energie te krijgen van voeding en om lekker en gezond te eten. Want dan ben jij op je best, is je lichaam op zijn of haar best en kan je volop energie leven. En het mooie is, je lichaam beloont je. Als jij goed voor jezelf zorgt, lief bent voor je lichaam, zal je lichaam ook lief zijn voor jou. Die kilo’s zullen er ook af gaan als je dit doet vanuit een positieve flow in plaats vanuit een beperkend dieet. Met als groot verschil, de kilo’s blijven eraf en bovendien ben je nú al gelukkig met jezelf.

En wees nou eens eerlijk, wat is aantrekkelijker? Een dame die vol zelfliefde rondloopt op het strand of een dame die misschien wat slanker, maar toch nog steeds onzeker is over haar lichaam?

Waarom dit jaar niet eens je aandacht besteden aan een positieve mindset en je lichaam de voeding geven die het verdient in plaats van weer op dieet te gaan voor je bikini body. Zoveel leuker, zoveel effectiever en zoveel duurzamer!