Volgende week is het alweer kerst! Een van de vele tradities in ons land is gourmetten. Erg lekker, alleen voor velen is het gevolg vaak last van de maag, buikpijn of een opgezette buik. Je eet vaak meer dan je eigenlijk zou willen en dan goed is voor je lichaam, en daarnaast is het eten ook nog eens anders. Stiekem is gourmetten vaak meer een festijn van sausjes en stokbrood met kruidenboter dan dat het gaat om goed vlees of vis.

Gourmetten heeft eigenlijk best veel grote voordelen: je kan eten wat je wilt, je kan eten hoeveel je wilt en over het algemeen duur een avondje gourmetten al snel 2-3 uur, waardoor je ook rustig eet. Hoe kan je dit jaar het avondje gourmetten overleven zonder buikklachten?

Het belangrijkste eerst: hoe moeilijk ook, stop wanneer je vol zit! Het eten hoeft niet op. Sla tussendoor eens een beurt over en voel even hoe je lichaam voelt. Geef je lijf een break om aan te geven of het vol zit of niet. En hoe gezellig en lekker alles ook is, het is ook gezellig als je besluit dat je vol zit. En de rest van de avond is dan een ook nog eens stuk leuker voor jou en je gezelschap!

Zorg voor een goede kwaliteit vlees, en vermijd de bewerkte vleessoorten zoveel mogelijk (hamburgers, schnitzel etc). Hier zitten vaak weer extra suikers en andere stoffen in waar je op kan reageren. Kies voor de pure stukjes biefstuk, kip of varkenshaas en marineer ze lekker zelf!

Gebruik je boter of olie in je pannetje? Ga dan voor de goede vetten om in te bakken. Roomboter of kokosolie zijn erg geschikt voor het verhitten. Laat de zonnebloemolie achterwege, dit is erg bewerkt en zit bommetjevol geoxideerde stoffen.

Zet extra veel verse groenten op tafel. Snackgroenten als komkommer, wortels en tomaatjes zijn lekker en makkelijk. Stokbrood is vaak een makkelijke snack tussen de stukjes vlees door, en ongemerkt eet je toch heel wat brood op zo’n avond. Met snackgroenten op tafel kies je er eerder voor om een stukje wortel te dippen in een lekker sausje en is het niet zo lastig om het brood te laten staan.

En dan de sausjes. Maak je gourmetavond extra feestelijk met zelfgemaakte sausjes en dips! Veel lekkerder dan alles uit fles en je kan er ongestoord van genieten. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte hummus, muhamarra of tzatziki. Smullen!