Ik dronk een maand geen alcohol. Niet in januari, niet om mee te doen met een of andere hype, maar eigenlijk vooral om te kijken wat dit zou doen met mijn gezondheid, mijn energie en niet minder belangrijker, om te bewijzen aan mezelf dat ik dat zou kunnen. Want alcohol is een fijne manier van even ontspannen. Van de dag loslaten. En dat zullen velen wel herkennen. Zeker in de Corona tijd is het iets geweest wat ik van veel klanten heb gehoord. Ik drink meer alcohol, of ik snoep meer. Eigenlijk is beiden hetzelfde, want het is beiden een manier om de boel even de boel te laten, om emoties even niet te voelen. Een mechanisme wat helemaal niet gek is, en ook helemaal niet erg zo nu en dan, maar als het dan wat vaker voorkomt kan het ook een nieuwe gewoonte worden.
En eerlijk? De Corona tijd was voor mij niet altijd makkelijk. Ondernemer zijn, single, en ook nog een pup opvoeden. Het waren pittige weken. En in die weken was een glas wijn in de avond erg fijn.
Tijd voor verandering!
Mijn rebelse brein en alcohol
Ik had al vaker aan mezelf beloofd dat ik 30 dagen geen alcohol zou drinken. Meestal in januari. De maand dat ik jarig ben, mijn moeder jarig is. Dat werkt natuurlijk niet! En daarnaast ben ik ook nog eens redelijk rebels, en ben ik heel goed in afspraken met mezelf saboteren. Ik vertelde het laatst al in een post, hoe harder ik roep tegen mezelf dat ik geen chocolade ga eten, hoe vaker ik in de supermarkt sta. Dat werkt dus niet.
Ik besloot om het niemand te vertellen, maar er mijn eigen secret project van te maken. Ook gebruikte ik een app om een dag zonder alcohol af te vinken. Want wij mensen worden graag gecomplimenteerd over ons gedrag, dus elke dag een vrolijk deuntje horen en slinger in je scherm zien helpt. Ook zien hoeveel dagen op rij je een bepaalde gewoonte al vol houdt maakt dat we meer gemotiveerd zijn om door te gaan. Mocht je dit herkennen, het is helemaal niet erg! Maak er gebruik van!
Inmiddels zijn de 30 dagen ruimschoots voorbij, en ben ik nog alcoholvrij. En in de afgelopen maand heb ik heel wat mooie dingen mogen leren:
1. Geen alcohol = beter slapen
Laat ik beginnen bij het meest opvallende, maar ook het hetgeen wat ik had verwacht. Want als ik alcohol dronk, zelfs bij 1 glas aan het begin van de avond, was mijn slaap kwalitatief minder goed. Ik gebruik een sporthorloge die mijn slaapkwaliteit registreert door onder andere te kijken naar hartslag, variabiliteit, percentage diepe slaap etc. Denk je dat je dieper slaapt door alcohol? Vergeet het maar! Het voelt misschien wel zo, maar het herstel tijdens een nacht is vele malen minder. Niet gek natuurlijk, alcohol is voor je lijf vergif, en het zal er altijd prioriteit aan geven om dat eruit te krijgen. Dan zijn andere herstelprocessen dus even wat minder belangrijk.
Naarmate de maand vorderde merkte ik ook dat ik steeds lekkerder wakker werd. Mijn slaap is over het algemeen wel goed, ik maak eigenlijk altijd wel nachten van ruim 8 uur, maar nu zag ik dat ik een lagere hartslag had in de nacht en mijn percentage diepe slaap hoger lag. Mijn lijf kan dus beter herstellen, waar ik overdag weer veel plezier van ervaar.
Nou heb ik een horloge die dit registreert en daarmee is het makkelijk om de verschillen te zien, maar zelf kan je dit ook registreren.
Schrijf elke ochtend even kort op hoe je nacht was, en geef jezelf een cijfer:
– Hoe uitgerust voel je je bij het opstaan?
– Hoe vaak ben je wakker geweest?
– Hoeveel zin heb je in deze nieuwe dag?
Ook kan het heel interessant zijn om eens te ervaren hoe je hartslag is. Wanneer je rustig ligt, kan je heel goed voelen of je hartslag rustig is, of sneller dan normaal. Hoe vaker je hiernaar luistert, hoe makkelijker je gaat herkennen wanneer je hartslag hoger is dan gemiddeld. Dat kan ook een opgejaagd gevoel geven.
Oefen daar maar eens mee!
2. Geen alcohol = een rustige huid
Een ander gezondheidsvoordeel is dat mijn huid rustiger is. Wanneer je alcohol drinkt, is het je lever die aan de bak moet. De lever is de grootste ontgifter in je lijf en moet dus flink wat afvalstoffen kwijt in zijn dagelijkse werk. Komt daar ook nog alcohol bij, dan is er dus nog wat meer op te ruimen. Dit kan onder ander afgevoerd worden door de huid. Nou heeft acné natuurlijk nog met veel meer te maken dan alleen alcohol (kijk deze video maar eens) maar alcohol heeft er zeker ook invloed op!
Overigens hoeft dit natuurlijk niet altijd zo te zijn. Wanneer je alcohol laat staan, maar je voldoende andere dingen binnen krijgt die triggers kunnen zijn voor acne, dan zal er misschien niet zoveel veranderen. Ook had ik geen heftige acne, maar soms wel een wat onrustige huid en dat is een stuk minder! Goed teken, mijn lever is dus blij 😉
3. Geen alcohol = dealen met emoties
Pfoeh, deze is denk ik wel de belangrijkste. Alcohol is, naast dat het heel erg lekker is, ook een makkelijke vlucht. Overigens precies hetzelfde met eten, Netflixen, overmatig sporten of iets dergelijks. Het laten staan van alcohol ging me goed af, maar er waren momenten dat ik een glas wijn had ingeschonken als ik het in huis zou hebben. En op een gegeven moment herkende ik dat patroon heel goed. Fox (de pup) was het huis (of mij) aan het slopen, ik was moe, mijn telefoon ging ook nog eens, en de stapel werk bleef maar in het zicht. Moe, frustratie, onrust. En dat waren momenten waarop weleens in mij opkwam, oh ik zou nu wel een wijntje lusten*.
Heel mooie om te realiseren, dat het dan dus momenten zijn om even te vluchten. Misschien herken je dit wel, met alcohol, of met chocolade. Of met op de bank ploffen en Netflix aanzetten. Uiteindelijk hebben we allemaal wel onze go-to dingen, even een uitvlucht van de emotie die we op dat moment voelen.
Maar dat wilde ik nu even niet, dus ging ik in plaats daarvan maar gewoon dealen met wat er speelde. Fox even in de bench, telefoon op stil, en even rust. Daardoor voelde ik me veel meer opgeladen, en ook trots!
Toen ik die momenten sneller door ging hebben moest ik er eigenlijk wel om glimlachen. Dat lieve brein wat ons graag zo beschermt tegen narigheid, zelfs als dat is met iets wat niet heel goed voor je is. Dat is waarom patronen doorbreken zo lastig kan zijn!
(*Nu is het niet zo dat ik elke dag naar alcohol greep als er zulke momenten waren hoor 😉 Het is slechts een voorbeeld van wat een trigger kan zijn om te grijpen naar jouw ding om in te vluchten. We hebben het allemaal, daar ben ik van overtuigd. Alleen wordt er niet zoveel over gepraat)
Een knapperd is het wel he, die Fox! Op deze foto 12 weekjes oud. Het is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever, voor de liefhebbers 😉
4. Geen alcohol = je niet laten beinvloeden door anderen
Hoe vaak doen we het niet. Bepalen wat je gaat eten of drinken op basis van wat anderen doen. Niet heel gek, want we baseren onze ‘normaal’ ook op het plaatje wat we om ons heen zien. Als iedereen altijd een grote portie friet bestelt, is dat dus kennelijk normaal. Ook al zou jij misschien genoeg hebben aan een kleine portie.
Door deze uitdaging met mezelf aan te gaan kon ik hier ook even bewust mee gaan oefenen. Want ik ben hier wel goed in. Drinkt mijn gezelschap geen alcohol? Dan laat ik het net zo lief staan. Maar andersom dus ook! Dus de momenten dat ik in gezelschap was, kon ik mezelf bewuster de vraag stellen waar ik zelf echt zin in had. Ik mocht wel een drankje bestellen als ik wilde, en ik heb wel een keer een welles nietes spelletje gespeeld met mijn rebelse brein. En uiteindelijk was ook niet het doel om per se geen biertje te bestellen, maar om stil te staan bij waar ik nu eigenlijk echt behoefte aan had. En door niet automatisch mee te gaan in mijn normale patroon, kon ik nu bedenken dat ik in de avond eigenlijk nog wat dingen wilde doen en vooral fit wakker wilde worden. Dus nee, doe maar een alcoholvrij biertje.
Ben je ook goed in het afstemmen op je omgeving wat betreft eten of drinken? Oefen hier dan eens mee. Waar heb jij zelf zin in? Wil je ook dat toetje in het restaurant, of doe je dat vooral omdat de ander dat zo graag wilt. En wat voel je dan als je nee zegt? Of, wanneer je het juist wel wilt en dus gewoon lekker bestelt terwijl je gezelschap overslaat? Beiden keuzes zijn top, want je blijft dichtbij jezelf. En dat is uiteindelijk het doel.
5. Geen alcohol = goed voor jezelf zorgen
Ja, goed voor jezelf zorgen is toch wel het belangrijkste waarom ik bezig ben gegaan met gezondheid. En wat ik jou mee wil geven. En zo’n maandje geen alcohol, dat was een hele goede boost in het voor jezelf zorgen! Om zoveel redenen:
- Mijn lijf vond het heel fijn, ik had meer energie en sliep beter.
- Ik maakte veel bewuster keuzes, en dat gaf een trots gevoel
- Elke dag zien dat je al zoveel dagen je nieuwe gewoonte aan het volhouden bent geeft ook een mega trots gevoel!
- Geen alcohol betekende automatisch ook meer behoefte aan gezond eten. Met een biertje zijn lekker hapjes toch altijd zeer welkom. Zonder was een goede salade nog lekkerder
- Ik ging nog meer naar mijn lijf luisteren en erkende daarmee de signalen die het aan me gaf. En hoe dichter je bij je lijf blijft, hoe beter je ervoor kunt zorgen. Dat is toch het mooiste wat er is!
- Ik heb de hele maand nooit als een ‘moeten’ ervaren, maar gewoon als een leuk experiment. Daardoor deed ik het dus niet om mezelf te straffen, maar juist om weer nog een stapje verder te gaan in lief zijn voor mezelf!
Goed voor jezelf zorgen is zo belangrijk voor je gezondheid. En ik bedoel daarmee dan dus niet zozeer elke dag een gezonde maaltijd op tafel toveren. Maar ik heb het over lief zijn voor jezelf, lief zijn voor je lijf. Vanuit die zelfliefde is het zoveel leuker, makkelijker en fijner om te kiezen waar je echt behoefte aan hebt. De ene keer is het een gezonde salade, de andere keer is dat een reep Tony’s.
Waarom ik dit allemaal deel? Ook ik ben gewoon een mens met gewoontes die niet altijd even gezond voor me zijn. Als orthomoleculair therapeut weet ik natuurlijk heel goed wat het meest optimale is voor mijn gezondheid, dat betekent niet dat ik me er altijd aan houd. En dat is denk ik ook precies waarom ik jou zo goed kan helpen.
Ik snap dat het breken van gewoontes niet altijd makkelijk is, ik weet hoe het is om met alle wil van de wereld te moeten vechten tegen het laten staan van suikers en ik kan je daarom heel goed laten zien hoe je deze patronen kunt doorbreken, met liefde voor jezelf en liefde voor je lijf!
En nu? De 30 dagen zijn om. Ik voel me er wel fijn bij. Rustig, trots, gezond. Wie weet ga ik wel even door. Maar dat ga ik natuurlijk niet zeggen, want dan doe ik het juist niet 😉