Ik ben dol op pittig eten. Sambal is een van de producten waar ik altijd wel meerdere potjes van in de koelkast heb staan. Heerlijk! Het valt me echter op dat er zoveel verschillende soorten zijn, en dat ze lang niet altijd even goed smaken. Soms moet je flink wat gebruiken om daadwerkelijk een pittig gerecht te krijgen. En kijk dan maar eens op het potje, je krijgt flink wat suiker binnen en er zit misschien ook genoeg in wat eigenlijk helemaal niet nodig is (zonnebloemolie, zout, suiker, stroop). Tijd om eens te ontdekken of we dat niet zelf kunnen maken!
Dit recept is een sambal badjak. Dit is een gebakken, kruidige sambal en mijn favoriet. Verder heb je de bekende manis (pittig en zoet) en oelek (gemalen rode pepers met zout) het meest bekend. De manis en is een stuk zoeter en bevat vaak ook veel meer suiker dan de badjak variant.
Ben je een liefhebber van sambal? Probeer dit recept eens uit! Het is echt zo makkelijk om zelf te makken, heel veel lekkerder en je bepaalt zelf wat er in je sambal gaat. Waarschuwing: hij is goed pittig, maar ontzettend smaakvol! De sambal past perfect bij deze bloemkoolnasi!
Dit heb je nodig voor een pot sambal:
- 10 rode pepertjes
- 1 hele ui (wit)
- 8 tenen knoflook
- 20 gram ahornsiroop
- 100 gram verse gember
- 50 gram ketjap manis
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote eetlepel kerriepoeder
Zo maak je het:
Maak de pepertjes schoon en schil de gember. Maak ook de knoflook en ui schoon en doe dit alles in een keukenmachine. Maal tot het lekker fijn is en goed door elkaar gemengd is.
Verhit een koekenpan met een laagje olie en doe daar je mengsel van pepertjes, gember, knoflook en ui in. Bak dit een beetje aan en voeg vervolgens de ketjap, ahornsiroop en kerriepoeder toe. Laat eventjes pruttelen en het vuur kan alweer uit! Je sambal is al klaar, laat het even afkoelen voor je het in een potje* doet.
*het beste werkt een jampotje of een ander glazen potje wat je luchtdicht kunt afsluiten. Dan blijft ie zeker wel een week of twee goed in de koelkast!
*Er is wat zoet toegevoegd in de vorm van ahornsiroop. De meeste sambals bevatten een flinke hoeveelheid suikers! Je kunt de ahornsiroop ook weglaten, dan wordt de sambal nog pittiger. Wil je een wat zoetere variant? Neem dan gewoon iets meer ahornsiroop.