Het was zo’n zomerse dag en ik had zin in een pastasalade. Een van die gerechten die ik vroeger met regelmaat at. Een flinke berg pasta, lekker veel groente en pesto om het op smaak te brengen. Smullen! Maar nu heb ik niet zo’n zin meer in een flinke berg pasta (en mijn darmen al helemaal niet). Courgette pasta is een prachtig alternatief, maar toch mis ik de bite van pasta dan nog weleens.

Hoe kan je dit vervangen, zonder te moeten kiezen voor linzenpasta (ideaal want glutenvrij, maar nog steeds veel koolhydraten en dat hoeft niet altijd)? Gebruik pasta van zeewier! Dit product is echt fantastisch. De groenten uit de zee, we gebruiken het veel te weinig. Het is zo ontzettend goed voor onze. Want zeewier is een van de weinig producten die jodium bevatten. En dat is toch een mineraal wat je al snel mist, zeker als je geen brood eet (daar wordt namelijk jodium aan toegevoegd.. Zegt een hoop over hoe belangrijk jodium is!). En jodium regelt je schildklierwerking. En die schildklier? Die is verantwoordelijk voor je metabolisme! Belangrijk genoeg om aandacht aan te besteden.

Maar de hoeveelheid jodium is niet de enige reden om voor de zeewierpasta van Seamore te kiezen. Dit product is totaal niet bewerkt. Het wordt geplukt, schoongemaakt, gedroogd en in een pak gestopt. That’s it. Niks geen bewerking, niets geen verpoederen tot een ‘tagliatellavorm’. Deze vorm van zeewier groeit gewoon zo. Hoe gaaf is dat! Nog een mooie eigenschap van deze soort zeewier, hij smaakt totaal niet naar de zee. Dus voor alle mensen die niet van ‘vissig’ houden, proef je niets van. En daarom is het zo’n perfect alternatief voor pasta. Het heeft de bite, het heeft de structuur, bomvol vezels dus vult goed,  wat wil je nog meer?

Ik maakte dit keer mijn pastasalade met zeewierpasta. En om er dan in totaal een wild geheel van te maken, gebruikte ik tofu en olijventapenade. Een verrassende maaltijd, die (wanneer je de mozzarella weglaat) volledig plantaardig is én een boost geeft in mineralen.

Dit heb je nodig voor één portie zeewierpasta met tofu:
 • 1/4 zak I sea pasta van Seamore
 • 125 gram tofu
 • Gemengde sla
 • 1 puntpaprika
 • 1/2 courgette
 • 125 gram cherrytomaten
 • 30 gram olijventapenade / pesto
 • 5 olijven
 • 1/4 bolletje mozzarella (vegan? Laat deze dan gewoon weg)
 • Gebakken uitjes
 • Bosui
 • Peper en zout
Zo maak je het:

De zeewierpasta is op diverse manieren te bereiden. Het komt gedroogd uit de verpakking. Ik vind het vooral lekker om het te weken in koud water voor een uurtje en dan koud te gebruiken. Je kunt de pasta ook koken (zo’n 20 minuten). Bij de eerste blijven de meeste mineralen bewaard. Kijk op de website van Seamore voor meer bereidingsinfo.

Bereid de zeewierpasta (je hebt echt maar 1/4 zak per persoon nodig, trust me. Ben je een hele grote eter, kies dan voor meer groenten). Laat de tofu goed uitlekken, snijf in blokjes en marineer met een eetlepel tapenade, wat peper en zout. Laat dit een tijdje intrekken, hoe langer hoe smaakvoller. Grill ondertussen de plakken courgette, snijd alle groenten in blokjes en meng in een grote kom met de sla, bosui, olijven, mozzarella en tapenade. Bak de tofu goudbruin en laat even afkoelen. Wanneer de zeewierpasta klaar is, meng je deze door de salade. Tofu erbij, en garneren met wat gebakken uitjes voor de crunch.

Eet rustig, kauw goed en geniet!

Meerdere porties maken? Kan prima! Je kunt de pastasalade makkelijk een aantal dagen in de koelkast bewaren.