Steeds vaker kies ik voor gerechten zonder vlees. Want vlees is niet alleen belastend voor het milieu en er lijden veel meer diertjes dan nodig, het is ook nog eens verzurend voor je lichaam. Maar toch is het wel heel erg belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen! Dus hoe zorg je ervoor dat je de eiwitten haalt uit plantaardige producten? Nou door bijvoorbeeld deze chili sin carne te maken. Dit recept is zo smaakvol, je mist de carne totaal niet. En een portie heeft ook nog eens 20 gram eiwitten, dat is net zoveel als een stukje vlees!
De peulvruchten maken dit gerecht niet alleen eiwitrijk, maar ook rijk aan vezels. Goed voor je darmen en voor het verzadigingsgevoel. Ben je wat gevoelig voor peulvruchten? Bouw dit dan rustig op, neem niet een flinke portie in één keer. Ook erg belangrijk, spoel de peulvruchten goed af van tevoren. Daarmee haal je de meeste saponinen al weg, het stofje waar je darmen gevoelig op reageren.
Alle credits van de basis van dit recept gaan naar Lisa goes Vegan, waar ik veel inspiratie voor plantaardige recepten vandaan haal! Uiteraard is deze chili wel met een persoonlijke twist. En nog low budget ook, wat wil je nog meer?
Dit heb je nodig voor 3-4 porties chili sin carne:
- 1 blik kidneybonen
- 1 blik zwarte bonen
- 1 blik mais
- 3 grote uien
- 400 gram wortelen
- 4-5 stengels bleekselderij
- 500 ml tomatenpassata
- teentje knoflook
- komijnpoeder
- chilipoeder
- paprikapoeder
- 1 komkommer
Zo maak je het:
Snipper de ui en bak met knoflook in ruime hoeveelheid olie. Snij de bleekselderij en wortel in stukjes en voeg toe. Laat het geheel eventjes pruttelen en voeg dan de bonen, kruiden en tomatenpassata toe. Kies bij de kruiden voor een theelepel en proef eerst even voordat je losgaat met de chilipoeder. Niet iedereen houdt van even pittig. Laat de chili met een deksel erop staan tot de wortel wat zachter is en dan is je maaltijd al klaar! De volgende dag is ie nog lekkerder, dus geen straf om meerdere porties te maken en de volgende dag op te peuzelen.
Errug lekker met een komkommersalade, wat rijst of tortilla chips. Kies in het laatste geval wel voor een 100% mais tortilla zonder extra smaakjes, om ervoor te zorgen dat je chips zo puur mogelijk is.
Dol op plantaardige eenpansgerechten? Check dan vooral deze notencouscous eens!