Je hebt een lange dag achter de rug, wat is er dan lekkerder dan een warme, dampende kom met soep? Deze uiensoep is het ultieme comfortfood tijdens deze koudere maanden. Wist je dat uien een bron zijn van vitamine C, vitamine B11 en B6 (spelen rol bij de stofwisseling) en kalium (speelt rol bij bloeddruk en zenuw prikkelgeleiding)? Ook zijn uien prebiotica voor jouw darmen. Dit is gezonde voeding waar jouw darmbacteriën van smullen.

Dit heb je nodig voor één pan uiensoep:
  • 1 kilo uien
  • 5 tenen knoflook
  • 70 gram ongezouten roomboter
  • 1,5 liter rund- of kipbouillon
  • 1 el rozemarijn
  • 1 el tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
  • snuf peper & zou
Zo maak je het:

Zet een soep pan op het fornuis. Pel de uien en snijdt deze in halve ringen. Vervolgens pel je ook de knoflook en hak deze fijn. Smelt de roomboter op laag vuur in de pan en voeg de uien, knoflook, tijm en rozemarijn toe. Laat dit 30 – 45 minuten pruttelen en roer regelmatig door (totdat de uien bruin en gekarameliseerd zijn).

Voeg de bouillon toe samen met de ketjap manis en -asin. Proef en breng verder op smaak met peper & zout. Laat de soep nog 45 minuten zacht pruttelen.