Ansjovis, wie kent het niet? Dit 20 centimeter lange, zoutige visje is naast smaakmaker ook gezond voor jouw lichaam. Dit vette visje is een goede bron van omega-3 vetzuren en vitamine D. Omdat de vis klein van formaat is, stapelen zich er weinig toxines (zoals kwik) in op ten opzichte van de grotere vissen.

In deze salade met sperziebonen, snijbiet en bloemkool gebruik je de ansjovis als garnering en voor de hartige smaak. Maak deze salade een dag van te voren zodat je de volgende dag een voedzame lunch mee kunt nemen naar school/werk.

Dit heb je nodig voor twee porties bloemkool sperzieboonsalade:
  • 350 gr (diepvries) sperziebonen
  • 100 gr bloemkool
  • 30 gr ongezouten roomboter
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl garam masala
  • 50 gr snijbiet
  • 10 (snoep)tomaatjes
  • 1 avocado
  • 1 hand zaden & pitten
  • 80 gr ansjovis (uit pot)
  • 50 gr feta (o.b.v. schapenmelk)
  • 1 el extra vergine olijfolie
Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Was en snijd de bloemkool in kleinere roosjes. Smelt ondertussen de roomboter en voeg de kerriepoeder en garam masala toe en roer door. Leg de bloemkoolroosjes op de bakplaat en giet de gekruide roomboter er overheen. Rooster de bloemkool 15 minuten in de oven.

Zet een steelpan met water op het vuur en breng aan de kook. Maak de sperziebonen schoon en doe deze in de pan. Kook 6 minuten en giet af. Was de snijbiet en snoeptomaatjes. Halveer de tomaatjes en snijd de sperziebonen in kleine stukjes. Schil de avocado en snijdt in blokjes.

Leg enkele snijbiet bladeren op het bord en leg daarop de sperziebonen, geroosterde bloemkool, avocado, tomaatjes, ansjovis en verkruimel de feta er overheen. Besprenkel met extra vergine olijfolie, een handje zaden & pitten en een snuf peper.