Haast niets is beter voor je lijf dan verwarmend eten op koude dagen. Het helpt in de energiebalans, het helpt je spijsvertering (koud eten is moeilijker te verteren!) en als je kijkt naar de Ayurveda, dan is het ook nog zo dat verwarmende voeding zeker voor de Vata types erg goed is. Maar of je nou behoefte hebt aan meer energie, en je lijf bewust warm wilt voeden, of dat je gewoon zin hebt in een snelle maar goddelijke maaltijd, het maakt niet zoveel uit. Deze linzencurry is fantastisch!
Dit heb je nodig voor ongeveer 3-4 porties:
- 2 middelgrote uien, gesnipperd
- 1-2 el kokosolie
- 4 tenen knoflook, uitgeperst
- 2 tl verse gember, fijngesneden
- 1 tl kurkumapoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1½ tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- ½-1 tl cayennepoeder (of chilipoeder)
- 1 tl garam masala of andere kerriepoeder
- 300 gr gedroogde rode linzen
- 750 ml groentebouillon (van tablet of zelfgemaakt)
- 250 ml kokosmelk
- 200 gr grofgehakte tomaten
- 2-3 el limoen sap (of gebruik citroensap
- Zout en peper naar smaak
Garnering (optioneel): - 1-2 el kokosroom of (kokos)yoghurt
- 1-2 el verse peterselie en/of coriander, fijngehakt
- 1-2 tl sesamzaadjes (wit en/of zwart)Serveren met (suggesties):
- (bruine) rijst of quinoa
- naanbrood om te dopen
- of voeg aan het einde meer bouillon toe en maak er soep van!
Zo maak je het:
Begin met de kokosolie op te warmen in een hapjespan (of soeppan) en voeg de gesnipperde ui toe. Roer om en voeg, wanneer de uien glazig beginnen te worden, de knoflook en gember toe.
Roer weer om en voeg nu alle gedroogde kruiden toe. En na weer goed geroerd te hebben (het begint nu heel lekker en aromatisch te ruiken in je keuken), voeg je de linzen toe.
Schep alles kort om alvorens de groentebouillon erbij te gieten. Breng het aan de kook en laat de linzen met de deksel op de pan zo’n 8-10 minuten pruttelen. Hierna zullen de linzen het meeste vocht geabsorbeerd hebben.
Nu is het tijd om de kokosmelk en de tomaten toe te voegen. Schep alles voorzichtig een keer om (voorzichtig, want rode linzen vallen snel uit elkaar) en laat het weer sudderen. Na 5-10 minuten, als de linzen zacht en gaar zijn, ben je bijna klaar.
Proef de linzencurry en voeg (indien nodig) zout, peper en limoensap toe.
Nu is de linzencurry klaar. Verdeel het over grote kommen of borden. Serveer het met rijst of quinoa en garneer met wat kokosroom, peterselie of koriander en wat sesamzaadjes als je wilt. Je kunt ook meer bouillon toevoegen op het laatst en er soep van maken. Ook superlekker.