Shakshuka, een woord waar velen over struikelen en waarvan ook nog eens niet echt bekend is waar het vandaan komt. Dat maakt shakshuka ook zo mooi, je kunt er eindeloos mee variëren en daarmee is het in diverse keukens te gebruiken. Het is bekend geworden door de kookkunsten van Ottolenghi, hij heeft een Oosterse vorm in een van zijn kookboeken staan. Er zijn dus oneindig veel variaties van dit recept te bedenken, maar de basis is dat je eieren laat stollen in tomaten. Door de ingrediënten die gebruiken worden, wordt shakshuka vaak gezien als een low budget recept, maar dat maakt dit gerecht niet minder bijzonder!
Het mooie van shakshuka is dat het vrij simpel te maken is, maar dat dit eenpansgerecht toch heel feestelijk staat op tafel. De shakshuka op zichzelf is al een hele voedzame maaltijd. Het wordt vaak geserveerd met wat Turks brood, of als je graag voor een glutenvrije maaltijd gaat wat zilvervliesrijst.
Dit heb je nodig voor shakshuka voor 2 personen:
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- Uitje
- 4-6 eieren (afhankelijk van de grote of kleine trek)
- 50 gram feta
- teentje knoflook
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- Verse koriander
Zo maak je het:
Gebruik voor dit gerecht bij voorkeur een wat diepere hapjespan, maar geen wok. Het beste werkt het om een pan te hebben met een platte bodem, zodat de eitjes goed kunnen stollen. Begin met het snijden van de aubergine en paprika in kleine blokjes van ongeveer 1 á 2 centimeter. Versnipper de ui en bak met het uitgeperste teentje knoflook in de pan tot de ui goudbruin is. Voeg vervolgens de aubergine en paprika toe en bak een paar minuten mee. Voeg na enkele minuten de tomatenblokjes toe, samen met de kruiden en laat lekker pruttelen. Dit mag gerust wel een tijdje staan, dan krijgt het alleen maar meer smaak.
Als je tomatenprutje wat ingedikt is, wordt het tijd om de eieren toe te voegen. Dit vergt even wat precisie, want je wil het eitje in z’n geheel toevoegen aan het gerecht. Pak een klein schaaltje en breek hierin het ei kapot, zorg er wel voor de dat de dooier nog heel is. Maak met een spatel een soort opening in de pan, en giet hier het ei in z’n geheel in. Maak zo meerdere ‘gaatjes’ voor de eieren, zet het vuur iets zachter en laat het geheel lekker staan tot de eieren gestold zijn. Niet zoveel geduld? Een deksel op de pan doet wonderen.
Ga ondertussen aan de slag met de feta en koriander. Scheur de koriander in kleine stukjes en snijd de feta in blokjes. Als de eieren gestold zijn, verdeel je het op de borden, blokjes feta en koriander eroverheen en klaar!
Laat je me weten wat je van het gerecht vindt?