Eén van mijn favoriete lunchgerechten. De combinatie van gegrilde groenten, feta en kikkererwten, YUM! Daarbij komt ook nog eens bij dat je hem snel op tafel hebt staan en de avond van tevoren klaar kunt maken. Zo trekken de smaken ook lekker in.
Kikkererwten zijn ook nog eens supergezond. Ze bevatten veel verschillende vitaminen en mineralen en zitten vol vezels en eiwitten. Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan! Het liefst gebruik ik de gedroogde kikkererwten en laat deze eerst een nacht weken voor ik ze de volgende dag een uurtje kook (ik maak dan gelijk een voorraadje en doe wat potjes in de vriezer: superhandig als je een paar dagen later weer een salade of hummus wilt maken!)
De voorgegaarde kikkererwten uit pakjes en blikjes bevatten namelijk helaas bepaalde (hormoonverstorende) stofjes die je liever niet in je lijf wilt hebben. Heb je geen tijd om eerst te weken en koken? Kies dan voor de glazen pot met bio kikkererwten, dan is dat de beste keuze!
En varieer er vooral lekker op los met groenten. Voor een meer zomerse variant kun je bijvoorbeeld de pastinaak vervangen voor aubergine en de laatste 10 minuten in de oven nog wat cherrytomaatjes toevoegen.
Tip: door de salade in een goed afsluitbare bak te bewaren kun je hem makkelijk meenemen voor onderweg.
Dit heb je nodig voor 2 flinke porties salade:
- Ongeveer 300 gram kikkererwten
- 1 zoete aardappel
- 1 pastinaak
- 2 paprika’s
- 1 courgette
- 2 eetlepels milde olijfolie
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- ¼ theelepel kaneel
- ¼ theelepel korianderpoeder
- 50 gram feta
Voor de dressing:
- 1 grote eetlepel hummus (bijvoorbeeld deze)
- 2 eetlepel sap van een citroen
- 1 eetlepel goede extra vierge olijfolie
- Snufje peper en Keltisch zout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de paprika’s en de courgette en schil de pastinaak en zoete aardappel. Snijd alles in stukjes, doe het in een grote kom en besprenkel met de olie en alle kruiden. Schep goed door elkaar.
- Spreid de groenten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven voor ongeveer 25 minuten.
- Maak dan de dressing. Dit doe je door de hummus te mengen met het citroensap, de olijfolie en wat peper en zout.
- Doe de kikkererwten in een saladekom (als je die uit pot gebruikt: spoel eerst goed af onder de kraan) en roer de dressing erdoorheen. Als de groenten klaar zijn schep je deze er ook doorheen. Aftoppen met feta en smullen maar!