De tijd voor de stamppotten is weer aangebroken, en voor mij is een stamppot onlosmakelijk verbonden met de zilte smaak van spek of bacon. Heerlijk! Maar als je een keer geen zin hebt in vlees, dan is de stamppot daarmee ook een beetje saai. Quorn heeft een oplossing, en die moest ik natuurlijk even proberen. Een vegetarische bacon. Ja, zou dat wel hetzelfde smaken? 

De smaak is verrassend lekker! Natuurlijk, het is geen spek, en dat kan ook niet. Maar dit vegetarische product heeft wel veel voordelen ten opzichte van andere vega producten. Het is namelijk niet gemaakt van soja, zoals vaak zo is. Niets mis met een sojaproduct op z’n tijd, maar bij bepaalde hormonale klachten kan een teveel aan soja wat minder geschikt zijn.

Een vleesvervanger hoort echter wel eiwitrijk te zijn. Quorn maakt gebruik van een uniek soort eiwit, namelijk een mycoproteïne. Dit is een eiwit gemaakt uit schimmels, en daarmee puur natuur. Deze schimmel groeit op de grond en wordt door middel van fermentatie omgezet in een eiwitrijk product. Geen gekke dingen, nauwelijk landbouwgrond en water nodig en daarmee goed voor de natuur!  

Kies je graag voor vega, en mis je de smaak van bacon, probeer dit dan eens uit. Iets minder zilt dan je gewone bacon, maar een scheutje keltisch zeezout doet een hoop.

Dit heb je nodig voor één persoons stamppot:
Zo maak je het:

Schil de aardappel en snijd in stukken. Breng aan de kook in een laagje water tot de aardappelen gaar zijn. Ondertussen bak je de slices bacon in kokosolie knapperig en lichtbruin. Een paar keer keren en ze zijn in een paar minuten klaar. Zijn je aardappelen gaar, dan stamp je dit samen met een eetlepel roomkaas. Voeg de rucola toe, en meng goed door. Breng op smaak met peper en zout naar behoefte. Laat nog eventjes staan zodat de boel goed op smaak kan komen en klaar is je frisse stamppot!

Fan van stamppot? Deze zoete aardappel broccoli stamppot is een van mijn favorieten!