Rijstepap is vaak bekend als een klassiek dessert dat je oma maakte. Maar wist je dat dit gerecht ook perfect is als ontbijt? Het is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens voedzaam.
Een Plantaardige Twist voor een Gezonder Alternatief
In plaats van traditionele volle melk, geef ik de voorkeur aan een plantaardige variant. Voor dit recept heb ik gekozen voor cashew drink, maar je kunt ook amandel- of kokosmelk gebruiken. Deze alternatieven zijn net zo smakelijk en gezond.
Het mooie aan rijstepap is dat je het zowel warm als koud kunt eten, en het is perfect voor het maken van meerdere porties. Zo kun je over een paar dagen nog eens genieten van dit heerlijke ontbijt. Het gemak dient de mens 🙂 Bovendien kun je de pap tot wel drie dagen bewaren in de koelkast.
Ingrediënten (voor ongeveer 2 porties)
- 500 ml plantaardige melk (cashew, amandel of kokos bijvoorbeeld)
- 100 gram rijst. Ik gebruikte bio zilvervliesrijst, maar andere soorten kunnen ook prima
- ½ theelepel ceylon kaneel
- 1 eetlepel geraspte kokos
- fruit, nootjes en eventueel een theelepel honing als de toppings
Zo maak je het:
- Verwarm de plantaardige melk in een pannetje op het vuur en voeg de kaneel toe.
- Zodra het kookt voeg je de rijst toe en breng je het opnieuw aan de kook. Zet het vuur dan op het laagste standje en blijf regelmatig roeren, want het kan snel aanbranden.
- Hoe lang het precies duurt voordat de rijst gaar is hangt af van welke soort rijst je gebruikt. Meestal kun je de kooktijd + 5 minuten aanhouden.
- Als je rijstepap te dik wordt maar de rijst nog niet zacht is kun je nog een beetje melk toevoegen. Verdeel het over de schaaltjes en maak af met fruit en nootjes en eventueel een beetje honing.
Eet smakelijk!