I Love bowls! Ze zijn voor mij het ultieme comfort food en je kan er eindeloos mee variëren. Vandaag maakte ik er eentje met gerookte zalm, mango & wakamé. Normaal gebruik ik verse rauwe zalm, maar de visboer (waar ik het liefst mijn verse vis haal) staat hier alleen op vrijdag en vandaag is het maandag 🙂 Daarom een variant met gerookte zalm, wat ook erg lekker smaakte!
Ik gebruikte een mix van zilvervliesrijst & broccolirijst, om het nog net wat voedzamer te maken en een overload aan rijst te voorkomen.
En wist je dat wakame een echte superfood is? Zeewiersalade, of ‘goma wakame’ in het Japans, wordt gemaakt van een eetbare soort zeewier en bevat mega veel vitaminen en mineralen waar je lijf je dankbaar voor zal zijn! Het is ook een bron van onder andere jodium en calcium, en als je weinig brood eet (zoals ik) is af en toe zeewier eten om je jodium aan te vullen een aanrader.
Dit heb je nodig voor 1 flinke poke bowl:
- 100 gram gerookte zalm
- 60 gram zilvervliesrijst
- 250 gram broccolirijst (of maak een stronk broccoli fijn met bijv. een keukenmachine)
- 1 rijpe mango
- 1/3e komkommer
- 60 gram wakame (zeewiersalade, te koop bij de toko en de betere supermarkt)
- 2 eetlepels chiazaad
- 3 eetlepels (appel)azijn
- Naar smaak sojasaus en/of wasabimayonaise
Zo maak je het:
- Gebruik een dunschiller of kaasschaaf om de komkommer in dunne repen te snijden. Doe in een diep bord en besprenkel met de appelazijn. Laat dit marineren.
- Kook de zilvervliesrijst gaar en laat uitdampen.
- Doe intussen een beetje kokosolie of ghee in een wok of koekenpan, voeg de broccolirijst toe en wok in 1 a 2 minuten ‘al dente’ gaar.
- Hussel de zilvervlies- en broccolirijst door elkaar en verdeel over de twee kommen of diepe borden.
- Snij de mango in stukjes en leg dit bovenop de rijst. Doe dit ook met de zalm, wakame, chiazaad en zoetzure komkommer. Voeg naar smaak nog wat sojasaus en/of wasabimayo toe en smullen maar!