Deze notencouscous is zeer smakelijk, rijk aan eiwitten en veganistisch! De traditionele couscous bevat snelle koolhydraten en is niet altijd even vriendelijk voor je darmen. In deze maaltijd is de couscous vervangen voor quinoa, wat de maaltijd niet alleen glutenvrij, maar ook eiwitrijker maakt.
Quinoa is geen graan, maar een zaad. Deze pseudo-graan wordt al jaren gegeten in Zuid-Amerika en is de laatste jaren erg populair als ‘superfood’. En waarom? Het is rijk aan vezels, eiwitten en mineralen. Zo zit quinoa bijvoorbeeld vol met magnesium, mangaan, foliumzuur en zink. Er zitten tot wel 5 keer zoveel vezels in als in brood (per 100 gram). En, niet geheel onbelangrijk, quinoa is perfect in te zetten wanneer je minder gluten wilt eten. Het is namelijk een glutenvrij zaad en kan makkelijk gebruikt worden als alternatief voor granen als couscous, rijst of bulgur. Wist je dat quinoa tegenwoordig zelfs in Nederland wordt geteeld? Geniet van de heerlijke combinatie van tahin met het zoete van de wortel.
Dit heb je nodig voor één portie notencouscous:
- 50 gram quinoa
- 150 gram wortel
- 100 gram doperwten (diepvries)
- 2 eetlepels tahin
- 150 gram gekruide tofublokjes
- 20 gram walnoten
- theelepel kokosolie
Zo maak je het:
Kook de quinoa volgens verpakking. Spoel de quinoa voor het koken even goed af. Snijd de wortel in partjes en bak in wat kokosolie in een wok. Voeg de tofublokjes toe (je kunt de tofublokjes zelf kruiden, of kant- en klaar gekruid kopen) en later de doperwten. Laat het geheel lekker sudderen tot een zachte stoof. Wanneer de wortel bijna gaar is kan je de tahin toevoegen, meng even goed door en zet het vuur uit. Meng de quinoa door de rest van de stoof en serveer met walnoten.
Heb je wat quinoa over? Bewaar dit dan voor dit lekkere quinoabrood met dadels!