Aan het einde van de week liggen er vaak groenterestjes in de koelkast of diepvries. Deze verwerk ik vaak in een risotto, dit vind ik hét ideale gerecht om restjes in te verwerken. Zo ontstond deze groene asperge risotto met erwtjes en zalm.

Tijdens het aspergeseizoen gebruik ik verse groene asperges, maar in de herfst/winter gebruik ik de diepvries variant. De asperge is een superfood van eigen bodem, want ze zitten vol met voedingsstoffen zoals: vitamine K, vitamine B1 (zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, hierdoor krijgen we energie), B2 (speelt een rol bij de spijsvertering, de energiehuishouding en is belangrijk voor een gezonde huid), B6 (draagt bij aan een goede weerstand en spijsvertering), vitamine E (belangrijk bij de aanmaak van rode bloedcellen en houdt spieren en ander weefsel in stand) en foliumzuur (zorgt voor een goedwerkend zenuwstelsel & immuunsysteem). Asperges zijn ook rijk aan mineralen waaronder kalium (draagt bij aan een gezonde bloeddruk), magnesium (draagt bij aan de overdracht van zenuwprikkels, is nodig bij de spieropbouw en geeft ons lichaam energie)  en fosfor (speelt een belangrijke rol bij de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling). 

Waarschijnlijk wist je al dat asperges een ontgiftende werking hebben, dit komt door antioxidant glutathion. Dit zorgt er onder andere voor dat afvalstoffen in de nieren weggespoeld worden. Reden genoeg dus om regelmatig (groene) asperges op tafel te zetten.

Dit heb je nodig voor twee porties risotto:
 • 500 ml gistvrije groente- of kipbouillon
 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 150 gr risotto
 • 200 gr groene asperge(tips)
 • 100 gr (diepvries)erwtjes
 • 35 gr parmezaanse kaas
 • 300 gr zalmfilet
 • 2 tl Italiaanse kruiden
 • Peper
Zo maak je het:
 1. Pel en snipper de ui en knoflook. Zet een braadpan op het vuur met ghee/kokos- of olijfolie. Fruit vervolgens de ui/knoflook aan. Na 3 minuten voeg je de risottorijst toe en bak mee totdat de korrels glazig zijn (ongeveer 3 minuten). Maak ondertussen de bouillon klaar (doe 1 gistvrij groente/kip bouillonblokje in een maatbeker en voeg 500 ml kokend water toe. Roer vervolgens de bouillon goed door).

 2. Voeg een scheut bouillon toe totdat de risotto net onderstaat, roer door totdat deze is opgenomen. Herhaal deze stap totdat de risotto gaar is (dit duurt ongeveer 20 minuten). Ondertussen verhit je een koekenpan met ghee/kokos- of olijfolie, dep de zalm droog met keukenpapier en bestrooi met peper. Voeg vervolgens de groene asperges en erwtjes aan de risotto toe en roer door. Laat 2 minuten sudderen.

 3. Bak de zalm ongeveer 3 minuten per kant op middelhoog vuur, dan is de vis rosé van binnen. Tot slot voeg je de parmezaanse kaas toe aan de risotto, laat deze smelten en roer door.