Italianen eten gemiddeld 26 kilo pasta per jaar. Hoewel pasta erg geliefd is, geloof ik niet dat wij Nederlanders dat halen. Wat eet jij het liefst bij pasta? Ga jij voor de traditionele rode saus of gaat jouw voorkeur uit naar een romige variant? Ik raad je aan om deze pittige pompoensaus eens te proberen, leuk voor de afwisseling.

In dit gerecht zitten best wat knoflooktenen. Knoflook staat bekend om het aanpakken van verschillende kwalen. Dit heeft te maken met de zwavelhoudende stof allicine. Verder kan knoflook de bloeddruk verlagen, het immuunsysteem versterken en zorgen dat bijvoorbeeld een verkoudheid minder heftig is.

Dit heb je nodig voor twee porties glutenvrije spaghetti:
  • 250 gr linzen of kikkererwten spaghetti
  • 300 gr pompoen(blokjes)
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 stengels bosui
  • 200 gr kastanje champignons
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 150 ml kipbouillon
  • 1,5 tl tijm
  • 1,5 tl chilipoeder
  • 1,5 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 rode peper
Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en de draderige binnenkant. Snijd vervolgens de pompoen in blokjes. Smelt ondertussen de roomboter en voeg de tijm, kurkuma, paprikapoeder en chilipeper toe, roer door. Leg de pompoenstukjes op de bakplaat en giet de gekruide roomboter erover. Rooster de pompoen in 20 minuten in de oven.

Als de pompoen uit de oven is, zet je een pan op het vuur met ghee/kokos- of olijfolie. Pel en snipper de ui en knoflook en fruit aan. Voeg daarna de pompoenblokjes toe en roer door. Maak ondertussen de bouillon klaar (doe 1 gistvrij kip bouillonblokje in een maatbeker en voeg 150 ml kokend water toe. Roer vervolgens de bouillon goed door). Voeg de bouillon toe aan de pan en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.

Snijd de champignons ondertussen in grote stukken en de bosui en rode peper in ringetjes. Zet een koekenpan op het vuur met ghee/kokos- of olijfolie en bak de champignons 8 minuten. Na 20 minuten haal je de pompoensaus van het vuur en pureer met een staafmixer tot een stevigere pompoensaus. Kook in een andere pan water, voeg de spaghetti toe en kook in 8 minuten gaar. Doe de saus bij de spaghetti en roer door. Schep op een bord en garneer met de champignons, bosui, rode peper en eventueel parmezaanse kaas.