Het was altijd mijn favoriete gerecht, macaroni met ham en kaas. Als kind kon je me er voor wakker maken. Vroeg mijn moeder wat ik wilde eten, dan was het standaard mac & cheese. We deden er dan altijd kleine blokjes kaas in in plaats van alleen geraspte kaas. Verse ham in blokjes snijden en dan in de oven. Hmmm..
Een kaasmonster ben ik altijd al geweest, en nu nog steeds. Macaroni met ham en kaas heb ik echter al geen jaren meer gegeten. Want ja, je mist toch je groenten en die pasta is niet heel bevorderlijk voor mijn darmen. Tot ik ineens geïnspireerd werd door een recept van de Albert heijn, en hier mijn eigen draai aan heb gegeven! Nu zou ik dit weer het liefst elke dag eten 😉
Dit heb je nodig voor 2-3 porties mac & cheese:
- Een flinke stronk broccoli of 400 gram broccolirijst
- 500 gram diepvrieserwten
- 100 gram linzenpasta
- 2 flinke eetlepels roomkaas bieslook
- 150 gram kipreepjes (of spekreepjes, of hamblokjes, kan ook vega)
- Geraspte oude kaas
Zo maak je het:
Snijd de broccoli in roosjes en gebruik je blender (op ice crush stand) om er broccolirijst van te maken. Super simpel, niet teveel roosjes tegelijk en niet te lang blenden! Ook een optie: kan en klaar kopen. Ondertussen kook je de pasta en laat je dit wanneer klaar even goed uitlekken. Je kunt de pasta ook weglaten voor een volledig koolhydraatarme maaltijd, gebruik dan gerust een stronk broccoli extra!
Ondertussen bak je de kipreepjes even op, en laat je ook dit uitlekken. De broccolirijst meng je met de diepvrieserwten en hier roer je de roomkaas doorheen. kipreepjes erbij, pasta er bij en wanneer goed doorgeroerd nog een beetje oude kaas erdoorheen. Het geheel kan dan in een ovenschaal waar je de boel vervolgens al dan niet rijkelijk belegd met nog wat oude kaas.
Zet het geheeld zo’n 30-40 minuten in de oven, afhankelijk van hoe hard het gaat, op zo’n 180 graden. Ik doe meestal in het begin de deksel erop, en de laatste 10 minuten haal ik deze eraf zodat de kaas lekker knapperig wordt.
That’s it! Je kunt makkelijk de helft van de ovenschaal bewaren in de koelkast en de dag erna nogmaals opwarmen (stiekem is ie dan nóg lekkerder)