Een typisch zondags ontbijtje, gebakken ei! Lekker vullend en perfect voor een slow morning met een kopje koffie. Zelf kan ik ontzettend genieten van een gebakken ei op brood. Maar mijn buik geniet daar wat minder van. En daarom kies ik in dit geval voor desembrood. Dit brood wordt op een andere manier bereid, waardoor darmklachten een stuk minder zijn!

Zuurdesembrood is een ouderwetse manier van brood maken, en het verschil zit vooral in het rijzingsproces. Dit gebeurt namelijk door middel van een mix van wilde gist en melkzuurbacteriën die van nature in het meel zitten, in plaats van bakkersgist. Dit zorgt niet alleen voor een rijkere smaak, de fermentatie die plaatsvindt door de melkzuurbacterieën maakt dit ook nog eens extra lekkere voeding voor je darmbacterieën!

Zuurdesembrood moet een stuk langer rijzen, wat ervoor zorgt dat dit brood minder fytaat bevat dan andere broodsoorten. En fytaat is een stofje wat de opname van mineralen kan beperken. Meer mineralen dus, met zuurdesem! 

Ook is desembrood is vaak beter te verteren dan brood met bakkersgist. Dit komt doordat zuurdesembrood prebiotische en probiotische eigenschappen heeft. Prebiotica zijn niet verteerbare vezels die de gunstige darmbacteriën voeden, terwijl probiotica gunstige bacteriën zijn die in bepaalde voedingsmiddelen en supplementen zitten. Het regelmatig eten hiervan kan de gezondheid van je darmen verbeteren, wat de spijsvertering weer bevordert!

Heb je dus regelmatig borrelende darmen van brood? Stap eens over op zuurdesem! 

Dit heb je nodig voor je ontbijt met desembrood:
  • 2 zuudesemboterhammen (let op 100% zuurdesem)
  • 2 eieren
  • 20 gram zongedroogde tomaatjes
  • Roomkaas bieslook
  • Peper & zout

Zo maak je het:

Doe de desemboterhammen even in de oven of in het broodrooster voor een lekker knapperig onbijtje. Bak je eitjes in kokosolie, met wat peper en zout. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en voeg deze toe aan je omelet. Erg lekker om je boterham te beleggen met wat roomkaas, en vervolgens je eitje erbij. Is zuivel niet je beste vriend? Vervang de roomkaas dan voor een halve avocado, hummus of deze muhammara