Alstublieft, één van mijn favo salades! Je weet het misschien wel: ik ben echt groot fan van salades. En deze bewijst weer eens hoe fijn het is om gezond en lekker te lunchen, zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn. Aan het maken van de salade bedoel ik dan, voor de lunch zelf neem je natuurlijk lekker de tijd 😉
De combinatie van de zoete dadel, de frisse munt en zoutige feta vind ik echt heerlijk. Doe daar pastinaak geroosterd in paprikapoeder en pijnboompitten bij en je hebt een super voedzame lunch.
Ook als diner is deze heerlijk trouwens. Bak er dan gerust een stukje zalm bij of top het af met een gekookt ei of gerookte makreel.
En wist je dat pastinaak echt mega gezond is? Het bevat een hoog gehalte aan kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer, naast een indrukwekkende reeks vitamines, waaronder vitamine B, C, E en K én veel aan vezels en eiwitten. Wil je je lijf mee voeden dus!
Eet smakelijk!
Dit heb je nodig voor 2 porties bulgursalade:
- 100 gram bulgur. Ik gebruikte nu de fijne mix van Albert Heijn van bulgur & quinoa. Let op: liever een glutenvrije variant? Dan kun je kiezen voor alleen quinoa of bijvoorbeeld glutenvrije kikkererwtencouscous. Bulgur is namelijk niet vrij van gluten.
- 400 gram pastinaak (ongeveer 2 grote)
- 4 dadels
- Een halve komkommer
- Twee eetlepels pijnboompitten
- 50 gram feta
- Een bosje verse munt
- Een snuf gerookt paprikapoeder en scheutje milde olijfolie
- Sap van een halve citroen
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes van ongeveer een centimeter. Meng de blokjes in een kom met de olijfolie en paprikapoeder en roer goed om. Verspreid de blokjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en rooster dit 15 a 20 minuten in de oven tot het lichtbruin kleurt. Laat even afkoelen.
- Breng ondertussen water aan de kook en kook hierin in 10 minuten de bulgur/quinoa gaar. Laat het goed uitlekken, zodat het vocht verdampt en het niet meer zo nat is.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren.
- Snij de komkommer, munt en dadels in kleine stukjes. Meng dit in een schaal met de bulgur, de blokjes pastinaak en het citroensap.
- Top het af met de pijnboompitten en verkruimel tenslotte de feta erover. Enjoy!