Ken je nog die Boboti uit zo’n pakje van wereldgerechten? Toen ik nog niet zo bewust bezig was met gezond eten en wel eens uit zo’n pakje kookte vond ik dat verrukkelijk. Inmiddels heb ik mijn eigen, veel gezondere en veel lekkerdere eigen versie ontworpen, die ik graag met je deel!
Oké, het is even een werkje. Maar dan heb je ook wat. Een regelrechte gezondheidsbom boordevol goeie stoffen. Door de zoete smaak van de banaan, appel en abrikozen is dit bij kids ook favoriet.
Dit heb je nodig voor 4 porties boboti:
- 250 gram biologisch rundertartaar. Voor een vegetarische variant kun je kiezen voor linzen.
- 400 gram sperziebonen
- 250 gram broccoli
- 150 gram tuinerwtjes (vriezer)
- 4 middelgrote eieren
- 1 appel
- 1 banaan
- 4 ongezwavelde abrikozen
- Een hand ongebrande en ongezouten noten naar keuze (ik doe vaak een mix van amandel, walnoot, cashew, paranoot)
- Een eetlepel lijnzaad (heel)
- Een eetlepel pompoenpitten / zonnebloempitten
- 200 ml amandelmelk
- 1,5 eetlepel kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma
- ½ theelepel kaneel
- Stukje verse gember, zo’n 2 cm
- 160 gram zilvervliesrijst of bruine rijst
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de sperziebonen schoon (goed wassen!), halveer ze en breng ze in een dun laagje water aan de kook. Zet de wekker op 8 minuten en voeg na 4 minuten de broccoli en tuinerwtjes toe. Doordat de broccoli en erwten op de boontjes liggen en niet onder water staan stoom je ze eigenlijk gaar: hallo behoudt van voedingsstoffen 🙂 Je kan ook een stoommandje gebruiken natuurlijk. Als de 8 minuten om zijn giet je de groenten af en spoel je nog even goed na met heet water. Laat uitdampen.
Rul de tartaar in een koekenpan gaar.
Was de appel en snij (met schil) in stukjes van ongeveer 1 cm. Doe de tartaar in een ovenschaal, voeg de appelstukjes, boontjes, broccoli en tuinerwtjes toe en hussel door elkaar.
Pak een kleine kom of maatbeker en doe hierin de eieren, banaan, in stukjes gesneden abrikozen, de noten, lijnzaad, pitten, kerriepoeder, kaneel, kurkuma, amandelmelk en gember. Pak je staafmixer erbij en maak hier een glad mengsel van.
Giet dit mengsel in de ovenschaal, hussel een beetje door elkaar en zet 25 à 30 minuten in de oven.
Kook ondertussen de rijst gaar.
De boboti is klaar als de saus net gestold maar niet te droog is. Soms blijft het midden wat langer nat en stolt het al aan de zijkanten: dan kun je na 20 minuten alles even omscheppen.
Serveer de rijst met de boboti erop of ernaast. Eet smakelijk!