Bloemkool, een veelzijdige groente van eigen Hollandse bodem. Rauw, ouderwets gekookt met aardappels of hip fijngemalen tot rijst, het kan allemaal! Weinig calorieën, maar vol vezels en vitamine C: we hebben het natuurlijk over de bloemkool.
In dit recept behouden we de knapperigheid van de bloemkool, door het kort in gekookt water te wellen, en maken we het lekker met een sausje. Binnen no time heb je groente op tafel staan waar je je vingers bij af wilt likken.
Lekker om als bijgerecht te serveren met wat gebakken uitjes, maar zeker ook als hoofdonderdeel van je maaltijd met bijvoorbeeld rijst (zilvervlies of wild) en kipdijfilet.
Dit heb je nodig voor 1 portie bloemkool bites:
- 1 kleine bloemkool
- 1 el olijfolie
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 el sambal
- 4 el ketjap
- 1 a 2 el water
- 2 bosuitjes
Zo maak je het:
- Breng water aan de kook en snijd de bloemkool tot kleine roosjes. Doe de roosjes in een schaal of pan en overgiet ze met het gekookte water tot ze onder staan. Laat 5 minuten staan.
- Verwarm de olijfolie in een diepe pan en snijd de ui fijn. Bak de ui voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur totdat hij glazig wordt. Snijd ondertussen de knoflook en ook alvast de bosuitjes fijn. Als de ui glazig is, voeg je de knoflook en tomatenpuree toe. Roer door voor ca. 1 minuut.
- Vervolgens doe je de sambal en ketjap erbij en blijf 1 minuut roeren. Voeg als laatst het water en 1 bosuitje toe. Roer nog even door en dan is je saus klaar. Nu kun je de bloemkool erbij doen en goed omscheppen, zodat alle roosjes goed bedekt zijn met saus.
- Schep de bloemkool in een diep bord of kommetje en strooi de overige bosui erover. Lekker met wat gebakken uitjes, zilvervlies- of wilde rijst en kipdijfilet. (De rijst kook je volgens aanwijzingen op de verpakking en de kipdijfilet hebben wij gebakken met wat ketjap in de pan.)