Baba ganoush is een van mijn favoriete spreads. Heerlijk bij Turks brood, als dip voor snackgroenten maar ook erg lekker in een salade. Het geeft een wat romige twist aan je maaltijd. Ook errug lekker met falafel of kikkererwten! Kortom, baba ganoush moet je een keer geprobeerd hebben! En, het zit nog vol groenten ook! 

Baba ganoush is gemaakt van aubergine, tahin (sesampasta) en wat kruiden. Tenminste, zo hoort het. Koop je het kant- en klaar in de winkel, dan zit er vaak nog veel meer bij. Raapzaadolie, suiker, maismeel en xanthaangom bijvoorbeeld. Niet echt nodig. Dus ik dacht, laat ik het eens zelf maken! En dat was zoveel makkelijker dan ik had verwacht.

Het is niet veel meer dan aubergines in de oven, het vruchtvlees eruit halen en mengen met de rest. En dan heb je echt een dip om de show mee te stelen! Makkelijk een week goed te bewaren in de koelkast. Doe je mee?

 

Dit heb je nodig voor één bakje vol baba ganoush:
  • 3 kleine aubergines
  • 2 flinke eetlepels tahin
  • Limoen
  • Teentje knoflook
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • Peper & zout
Zo maak je het:

Prik gaatjes de aubergines met een vork en smeer ze in met olijfolie. In de oven mogen ze zeker 45 minuten garen (op 200 graden) tot ze lekker zacht zijn. Laat ze afkoelen. Ondertussen pers je de knoflook uit, en meng je dit met de kruiden, tahin en limoensap in een schaaltje. Snijd de afgekoelde aubergines open en schraap met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd dit lekker fijn (voor zover nog nodig) en meng met je tahinmengsel. Breng indien nodig nog wat op smaak en geniet ervan!

Heb je de smaak te pakken? Maak dan ook eens deze muhammara van walnoten en geroosterde paprika!