Eczeem is een ontzetten vervelende aandoening, waar je echt veel last van kunt hebben. Het kan zich op verschillende manieren uiten, maar heeft meestal wel kenmerken van roodheid, jeuk en soms gaat het gepaard met schilfers. De huid lijkt een stuk kwetsbaarder, ruwer en droger. Vaak hebben mensen eczeem op bepaalde plekken, die soms een tijdje weg zijn en dan weer terugkomen. Meestal komt dit terug in of na een periode van meer stress en een lagere weerstand.
Sommigen hebben eczeem al van jongs af aan en anderen ontwikkelen het later. De meest bekende soorten eczeem zijn constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd) en contacteczeem. Contacteczeem kennen we wel van bijvoorbeeld een allergische reactie op nikkel of leer. Het heeft vaak een duidelijke oorzaak en de oplossing kan heel simpel zijn: zorgen dat je niet met dit materiaal in contact komt.
Constitutioneel eczeem is wat lastiger te achterhalen, omdat dit vaak van binnenuit komt. Dit heeft dus te maken met je gezondheid, en daar heb je invloed op!
Voor mij is eczeem een teken van een disbalans in het lijf. Dit kan in de darmen zijn (die hebben er eigenlijk altijd wel mee te maken), maar ook je hormoonhuishouding en stress hebben een grote invloed. Je huid heeft als orgaan eigenlijk een soort signaalfunctie. Heb je klachten met je huid, dan is dit een teken dat er binnenin wat meer balans mag komen. Tijd om naar de oorzaak van je eczeem te gaan kijken dus, want het komt toch ergens vandaan?
Eczeem komt vaak uit je darmen
En ondanks dat het van binnenuit komt, krijg je bij de huisarts een hormoonzalfje geadviseerd. Om de plek van buitenaf te behandelen. Je kunt je dus ook wel voorstellen, dat zo’n hormoonzalfje misschien wel klachten verlicht, maar de boel niet oplost. Daarvoor moet je namelijk binnen zijn!
Een hormoonzalf lijkt zo onschuldig.. Maar is het dat ook?
Dit hormoonzalfje lijkt onschuldiger dan het is. Je huid wordt vaak dun, en kan heftig reageren. En wat ik vaak zie bij mijn klanten, is dat het gebruik tijdelijk verlicht maar dat de klachten weer keihard opvlammen als je er mee stopt.
Dit komt omdat een hormoonzalf corticosteroïden bevat. Dit zijn eigenlijk cortisolverhogers, ons stresshormoon. Cortisol is het hormoon wat ervoor zorgt dat ons lichaam in staat is om op stress te reageren. Het onderdrukt daarmee ook het immuunsysteem (want dat is niet direct nodig bij een actie op stress). Heel handig dus, want met het immuunsysteem onderdrukken, is ook je eczeem tijdelijk verdwenen. Tot je stopt met de hormoonzalfjes, dan komt het driedubbel terug.
Waar moet je dan dus echt aan de slag? Juist, bij de vraag waarom je immuunsysteem zó aan de haal gaat dat je huid er op reageert met eczeem! En het antwoord op die vraag, die ligt vaak op meer balans in onder andere die darmen.
De invloed van cortisol
Net zoals cortisol een invloed heeft op je immuunsysteem, hebben je darmen dat ook. Sterker nog, 80% van jouw immuunsysteem bevindt zich in je darmen. En dat is precies de plek waar van alles mis kan gaan, met eczeem als gevolg.
Eczeem is namelijk niet heel veel meer dan een uiting van een ontstekingsreactie in je lijf. En deze ontstekingsreactie wordt om diverse redenen aangemaakt. Wanneer je de reden kunt achterhalen, kan je ook je eczeem klachten oplossen. Van binnenuit!
Meestal heeft het te maken met een voedingsintolerantie. Reageer je bijvoorbeeld niet lekker op tarwe, dan hebben jouw darmen het elke keer best zwaar als je brood eet. Wat gebeurt er dan? Je immuunsysteem speelt op en maakt een ontstekingsreactie aan. En teveel van deze ontstekingsreacties zorgen voor een overactief immuunsysteem. Wat zich kan uiten in eczeem.
Je wilt dus je immuunsysteem rustiger krijgen. Een hormoonzalfje onderdrukt dit tijdelijk, de kern aanpakken lost het van binnenuit op. Belangrijk dus om te gaan ontdekken welke voeding voor jou geschikt is, en waar je eventueel intolerant voor bent. Daarmee breng je je darmen tot rust en heeft je huid tijd om te herstellen.
Naast het ontdekken van je voedingsintoleranties zijn er nog een aantal dingen die kunt doen om eczeem van binnenuit aan te pakken:
5 tips om je eczeem van binnenuit aan te pakken:
1. Eet verse voeding. Dus geen kant-en klaar producten, pakjes en zakjes en al helemaal geen transvetten. Daar worden je darmen hoe dan ook niet blij van.
2. Eet voldoende omega 3 vetzuren. Dit zijn namelijk de stofjes die ontstekingsreacties uit zetten. En dat is precies wat je wilt bij eczeem klachten! Wel de goede vetten dus, want transvetten en bepaalde plantaardige oliën zoals zonnebloemolie of palmolie zijn juist ontstekingsbevorderend. Kies lekker voor vette vis, hennepzaad, lijnzaad, ongebrande en ongezouten noten en zaden. Goed voor het voeden van de huid en de darmen! De meeste vrouwen krijgen te weinig omega 3 vetzuren binnen, en zeker bij huidklachten adviseer ik altijd om een goede kwaliteit visolie te suppleren. Wil je weten welke ik je zou aanraden? Stuur me een berichtje!
3. Drink voldoende water. 0,35 ml water per kg lichaamsgewicht. Dit helpt bij de ontgifting van afvalstoffen.
4. Eet veel groenten. Het liefst 500 gram per dag, en kies dan voor lekker veel koolsoorten en kruisbloemigen, deze helpen je lever met ontgiften. Ook fruit is belangrijk, maar neem niet teveel suikerrijk fruit (zoals bananen of ananas), deze kunnen eczeem verergeren.
5. Kies voor voeding rijk aan zink. Zink is belangrijk om ontstekingen te remmen en bij huidklachten is er vaak een tekort aan zink. Je vindt zink in vlees, vis, gevogelte, peulvruchten, noten en zaden.
Ga je met deze 5 tips aan de slag, dan maak je een goede start met het aanpakken van je eczeemklachten. Met voeding heb je een groot deel te pakken, maar het is niet alles, je huid laat je zien dat je uit balans bent. Je volledige leefstijl heeft hier een invloed op, denk bijvoorbeeld aan hoeveel stress je hebt, hoe (en of) je ontspant, maar ook wat je op je huid smeert en hoeveel toxische stoffen er binnen komen.
Ik werk met eczeemklachten vanuit een holistische benadering. Kijken naar je gehele leefstijl en de balans weer terugvinden, zodat een uiting van eczeem niet meer nodig is. Wil je hiermee aan de slag, en graag je volledig gezondheid weer in balans krijgen? Ik vertel je er graag alles over!