Google maar eens op “afvallen”, “gewicht verliezen” of “hoe word ik slank”. Je komt de beste diëten tegen. Het ene dieet belooft nog meer dan de ander. En veel tijd hoef je er niet eens in te stoppen!
“Slank in 30 dagen”, “Bereik jouw gezondheid in 6 weken”, “Slank in slechts 2 uur per dag”, “Juice jezelf fit en slank”
Het klinkt allemaal zo mooi en dat is ook waarom we er stuk voor stuk in meegaan. Want we zijn wanhopig op zoek naar dat ene verlossende dieet, dat ene product wat ons gaat helpen om dat gewicht kwijt te raken. Die kilo’s zitten er al veel te lang aan, elk jaar een klein beetje meer. En bij elke dieetpoging komt er weer net iets extra bij. Als een jojo heen en weer, terwijl al die diëten zoveel beloven. Hoe kan dat toch?
Ze beloven geen gekke dingen. Het klopt allemaal. Elk dieet wat je gaat volgen zal ervoor zorgen dat je gaat afvallen. De ene zal iets beter voor je werken dan de ander, maar je zult met alles een resultaat behalen. Hoe komt dat? Je bent bewuster bezig met je voeding, je verandert je maaltijden en je laat de zakken chips even voor wat het is. En dit lukt best aardig voor een paar weken, of misschien zelfs een paar maanden. Maar daarna?
Elk dieet impliceert dat het gaat om een tijdelijke verandering van je eetpatroon. Ga een x aantal weken anders eten en je zult afvallen. Maar na deze periode ga je dit anders eten weer overboord gooien en val je terug naar je oude voedingspatroon. Het dieet was tenslotte best lastig vol te houden, en ook de etentjes en ander gezelligheid werd er niet leuker op. Zit je daar, met je bleekselderij terwijl de rest aan de bitterballen zit. Dat is toch niet vol te houden?
Met een tijdelijke verandering krijg je ook tijdelijk resultaat. Je dieet werkt en je valt af, langzaam ga je weer terug naar je oude gewoonten en de kilo’s sluipen weer terug. En ze nemen nog wat extra bagage mee ook.
Je brein moet ook op dieet
Een dieet geeft je nieuwe inzichten in vooral niet moet eten, misschien zelfs hoeveel je wel zou moeten eten en met een beetje geluk ontdek je ook nog een beetje waarom. Maar wat elk dieet vergeet: je brein moet ook op dieet! Geen enkel dieet zal slagen als je jouw brein, jouw patronen en jouw gewoontes niet ook transformeert.
Want onze gewoontes zijn ons de baas. We kunnen nog zo graag willen, zo sterk zijn en super gemotiveerd beginnen aan ons nieuwe voedingspatroon, die oude gewoontes bestaan al zoveel langer en komen vanzelf weer naar boven.
Nee, een dieet heeft geen zin als we de psychologie achter ons voedingspatroon niet aanpakken. Sterker nog, het dieet zou daar moeten beginnen. 95% van onze gedachten en gewoonten zijn onbewust, dus ons alleen maar richten op die 5% is net zo naïef als denken dat je met een rondje hardlopen dit Tony’s chocoladereep wel verbrand.
Ja maar, ik heb geen ‘issues’ met eten hoor!
Is dat niet ook een patroon? Vinden dat het bij jou allemaal wel oké is? Hoe meer weerstand hoe groter de kans dat je jouw patronen gewoon niet wilt zien. Vaak durven we niet te erkennen dat we bepaalde patronen hebben rondom voeding. We schamen ons voor de keuzes die we maken, vinden het zwak dat het niet gewoon lukt om gezond te eten of dat dieet vol te houden. Met een rammelende maag balen van jezelf dat het je weer niet lukt om dat dieet vol te houden. Is dat een gezonde leefstijl? Ik denk het niet.
‘Dat laatste koekje op tafel roept, zal ik wel, zal ik niet? Wat zal de rest wel niet denken als ik ‘m neem?
‘Niet is fijner dan chocolade op de bank wanneer ik leeg ben van een emotionele dag, heftig gesprek of ruzie’
‘Ik heb eigenlijk wel zin in een toetje, maar als niemand neemt dan ga ik echt niet bestellen hoor’
‘Ze heeft speciaal voor mij een glutenvrij taartje gehaald, dat kan ik natuurlijk niet afslaan’
‘Snel eten? Ja logisch toch, anders wordt het koud!’
Herkenbaar? Patronen rondom voeding heeft iedereen. En dat is precies waarom een dieet niet werkt. Je kunt de voeding wel aanpassen, als de patronen niet meeveranderen dan heeft het slechts tijdelijk effect.
Benieuwd naar jouw patronen? Kom ze ontdekken!