Gezonde darmen creëren is misschien wel een van de belangrijkste taken die je te doen hebt als je jouw gezondheid wilt verhogen. Je darmflora, dat is het gebied met bacteriën in je darmen, bevat méér bacteriën dan alle cellen in je lichaam bij elkaar! Niet gek dus, dat dat gebied zo belangrijk is voor je gezondheid. Heb je darmklachten, of vermoeidheidsklachten? Zit je hormonaal niet lekker in je vel? Lees dan verder hoe je jouw darmflora kunt verbeteren!
Wat is een gezond darmflora?
Een gezond darmflora bestaat uit de juiste verhouding van bacteriën. Je hebt er een boel, en je wilt natuurlijk vooral de bacteriën die ontstekingsremmend zijn, helpend voor je gezondheid en niet de bacteriën die de boel juist verstoren!
Een gezond darmflora doet een boel voor de vertering van voedingsstoffen uit je voeding, maar ook voor een gezonde darmwand. En die is dan weer belangrijk voor het opnemen van voedingsstoffen, voor het verminderen van allergie/intolerantieklachten en ze zorgen ervoor dat schimmels of parasieten geen mogelijkheid hebben om te blijven zitten.
Eet essentiële suikers
Je kunt je darmflora positief beïnvloeden door het eten van de juiste suikers. Je darmflora voedt zich namelijk met wat jij eet. Dus meer van de goede dingen, zorgt ook voor een betere verhouding in darmbacteriën! En wat je daarvoor nodig hebt, zijn essentiële suikers.
Essentiële suikers zijn die, de naam zegt het al, suikers die essentieel zijn omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Dat zijn er 8. En de belangrijkste voedingsbron voor deze essentiële suikers zijn planten. Groenten en fruit bevatten alle suikers die je darmflora nodig heeft.
In fruit worden de essentiële suikers pas gevormd in de laatste dagen van de rijping door de zon. Fruit dat te vroeg (onrijp) wordt geplukt zal dus deze belangrijke stofjes ook niet bevatten!
De bekendste van de suikers zijn glucose en galactose. Glucose vind je volop in alles wat we vaak eten: tussendoortjes, snoep en koekjes, pasta, brood, vruchtensappen. Galactose is een melksuiker, en vind je dus voornamelijk in zuivelproducten.
Maar, met deze twee suikers kom je er niet. Van een overmaat van deze suikers kan je darmflora zelfs uit balans raken! It’s all about balance. Daarom, eet wat meer van de volgende producten:
Overzicht essentiële suikers
Cellulose: gunstig voor de darmflora.
Eet meer: alle rauwe groenten en kiemen.
Arabinogalactaan: verhoogt de immuniteit en vermindert allergische reacties.
Eet meer: kokos, wortel, zwarte bonen, peer, tomaat, kokosnoot, kurkuma, salie.
Mannose: ontstekingsremmend en anti-histamine werkend, verhoogd weerstand tegen schimmels en ongunstige bacteriën.
Eet meer: bonen, linzen, aloë verasap, koolsoorten, tomaten, shiitake, broccoli, bessen, perziken, appels, sinaasappels.
N-acetyl-galactosamine: versterkt je darmwand.
Eet meer: rundvlees, zeewier, shiitake.
Galactose: Verhindert binding van parasieten en schimmels, verhoogt opname vitaminen en mineralen.
Eet meer: bonen, sperziebonen, tomaat, hazelnoten, blauwe bessen.
Inuline: goede groeier voor juiste darmbacteriën.
Eet meer: artisjok, asperge, prei, ui, zoete aardappel, knoflook, aardpeer.
Lignanen: versterkt je darmflora.
Eet meer: lijnzaad, pompoen, maanzaad, bessen, haver, hennep.
Pectines: versterkt je darmflora.
Eet meer: appel (biologisch met schil).
N-acetylneuraminezuur: versterkt de slijmvliezen, verhoogt weerstand.
Eet meer: kippenei, rauwe melk.
Fucose: remt bacteriën en is ontstekingsremmend.
Eet meer: kelp, zeewier, champignons, zaden.
Xylose: bevordert juiste darmflora.
Eet meer: kelp, bessen, peer, aloë vera, zaden, granen, kruiden, broccoli, erwten, spinazie, aubergine, mais, kool.
Waarom?
Dat je darmflora belangrijk is voor je gezondheid is denk ik wel algemeen bekend. Maar wat doet het nou écht? Hieronder leg ik wat meer uit over de relatie tussen gezonde darmen en bepaalde klachten, zodat je snapt waarom je beter wat meer verschillende essentiële suikers kunt eten.
Allergie en disbalans darmen
Allergische aandoeningen kunnen het gevolg zijn van een disbalans in je darmflora, omdat een disbalans in je darmflora je immuunsysteem verstoort. Dat werkt als volgt: je darmbacteriën zorgen ervoor dat je darmwand van goede kwaliteit is. Een goede darmwand helpt bij het doorlaten van de juiste stofjes en het tegenhouden van stofjes die je niet wilt (zoals bepaalde eiwitten). Is de darmwand verslechtert, dan zorgen deze stofjes die je niet wilt voor verhoogde ontstekingswaarden, waardoor je immuunsysteem teveel getriggerd wordt. Verhoogde ontstekingswaarden zijn een basis van een allergie of intolerantie. Een gezonde darmflora kan voor balans zorgen in je immuunsysteem en daarmee allergieën verminderen.
Hormoonhuishouding en disbalans darmen
De werking van hormonen wordt mede bepaald door de essentiële suikers. Dit komt omdat de receptoren (antennetjes op je cellen die seintjes opvangen en doorgeven) goed werken bij een juist kwaliteit van de celwand. Daar heb je voldoende omega 3 vetzuren voor nodig, maar ook de juiste essentiële suikers! Zonder goedwerkende receptoren kunnen de boodschappen van je hormonen niet optimaal worden doorgegeven, waardoor de hormoonbalans verstoort. Kortom: hormonen hebben onderling communicatie via essentiële suikers.
Gemoedstoestand en disbalans darmen
Er is een belangrijke wisselwerking tussen je hersenen en je darmen. Deze informatie overdracht vindt plaats via peptiden (een eiwit), wat aangemaakt wordt in zowel je hersenen als je darmen. Stofjes als serotonine (je feel good hormoon) maar ook insuline en je schildklierhormoon bestaan ook peptiden. En zeker deze serotonine heeft een grote invloed op hoe je je voelt! Je kunt je dus wel voorstellen dat een verstoorde darmflora ook zorgt voor een tekort aan serotonine, mede omdat die peptiden niet goed aangemaakt kunnen worden.
Vermoeidheid en disbalans darmen
Op het moment dat je darmflora uit balans is, is het erg lastig om voedingsstoffen juist op te nemen en te verwerken. Je darmbacteriën maken stofjes aan die ervoor zorgen dat je de juiste enzymen in je darmen hebt om bijvoorbeeld B12 op te nemen. B12 is de basis van een goede energie! Ook zorgen verhoogde ontstekingswaarden voor vermoeidheidsklachten. Onderzoeken laten ook zien dat mensen met chronische vermoeidheid vaak een verstoorde darmflora hebben en moeite hebben met ontgiften. Ook voor dit proces heb je de essentiële suikers nodig!
Ontgiften en disbalans darmen
Essentiële suikers kunnen toxische stoffen die de cel heeft opgeslagen, verwijderen. Dit komt omdat je immuunsysteem eerder en makkelijker deze toxines herkent en ze daardoor effectiever afgebroken kunnen worden! Ook neem je voedingsstoffen beter op bij een goed werkend darmflora, wat nodig is voor je lever (de ontgifter van je lichaam) om goed z’n werk te kunnen doen.
Hoe nu aan de slag?
Een boel informatie over de darmflora. Maar, hoe kan je hier nu mee bezig?
Print het lijstje met verschillende suikers en de voeding waar het in zit en hang dit op je koelkast. Probeer elke dag 2-3 andere groepen te pakken en iets van voeding hieruit te eten. Dat hoeft niet veel te zijn, een blaadje witlof of een stukje appel is al genoeg! Je kunt dit doen door een kleine salade on the side te maken of natuurlijk door het te verwerken in je maaltijden. Lukt dit niet elke dag, dan kan je het natuurlijk ook een paar keer per week doen. Of proberen mee te nemen in je weekboodschappen. Elke stap is er eentje!
Wist je dat ik nog meer verdiepende blogs voor jou heb geschreven? Je vind ze hier.