Yes! De zomertijd is in gegaan! Volop genieten van de zon, liggend in het gras. Ik kan er nu al van genieten. Jij niet zo? Tijd om die hooikoorts klachten eens aan te pakken!
Je bent niet de enige, zo’n 20-30 procent van de mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. Vaak ergens tussen april en augustus, maar het pollenseizoen wordt met het jaar langer en heftiger. Lang leve de opwarming.
Hooikoorts is een seizoensgebonden allergie
En in principe betekent dit dat de ernst, en de klachten vergelijkbaar zijn met een allergie, maar dan tijdelijk. Oftewel: heb je hooikoorts, dan heb je een overactief immuunsysteem wat hard aan het werk is om indringers aan te pakken. Hoe werkt dit? Histamine is de beschermer van je immuunsysteem. Een overactief immuunsysteem wordt dus ‘geholpen’ door histamine aan te maken, en een beetje meer dan je eigenlijk zou willen. Dit gebeurt voornamelijk in het slijmvlies van je neus en ogen, en daarom heb je vooral lokale klachten. Een allergie voor voeding kan ook reacties vertonen in bijvoorbeeld de darmen, want daar zit natuurlijk het grootste deel van je immuunsysteem!
Dit is met hooikoorts gelukkig niet zo, al zou het zomaar kunnen zijn dat je tijdens je hooikoorts periode ook meer last hebt van voeding waar je niet zo goed tegen kan. Je lijf heeft tenslotte andere prioriteiten!
Histamine is ook de oorzaker van je klachten. Het is een essentiële stof, wat we zelf aanmaken. Het stofje zit in je mestcellen te wachten tot het een indringer mag aanvallen. Het komt dus vrij wanneer je immuunsysteem overactief is. Maar, het zit ook in onze voeding. In vlees en groenten, maar ook in zuivelproducten (denk aan kaas en yoghurt). Ook cacao en rode wijn zijn bekende histamine rijke producten.
En het lastige is, we kunnen er niet teveel van hebben. Ons lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid histamine aan, en alles daarboven zorgt voor allergische symptomen. Hoeveel dat is, verschilt van persoon tot persoon. Hoe rustiger je immuunsysteem, hoe minder heftig je klachten..
Dat is natuurlijk wel heel makkelijk gezegd, maar er zit een kern van waarheid in. Bij veel hooikoortsklachten heb je een overactief immuunsysteem, en een tekort aan anti-oxidanten. En dat immuunsysteem gaat niet alleen maar aan van die pollen, maar ook van voeding, het weinige bewegen of van de stress op je werk. Dus, als je probeert je immuunsysteem op andere vlakken rustig te houden heb je best een grote kans dat je klachten minder zijn!
Al overtuigd dat je ook zelf een beetje invloed hebt op de ernst van je hooikoorts? Dit is wat je kan doen:
Stap 1, minder stress!
Cliché, maar zo ontzettend waar. Stress is funest voor ons. Voor je energie, je gezondheid in het algemeen en dus ook voor je hooikoortsklachten. Zoals je net hebt gelezen zorgt stress voor een immuunrespons. En dat overactieve immuunsysteem, daar reageert histamine extra op. Waak er in de hooikoorts periode dus extra op dat je goed slaapt, mediteer wat extra en zorg ervoor dat je niet gekluisterd binnen achter je laptop zit maar probeer wel lekker ontspannen te wandelen.
Stap 2, zorg goed voor je darmen
Het grootste deel van ons immuunsysteem zit in onze darmen, dus daarmee heb je eigenlijk al de belangrijkste reden te pakken. Een sterk immuunsysteem begint bij gezonde darmen. Help je immuunsysteem door liever niet te eten waar je intolerant voor bent (en in deze periode dus al helemaal niet) en kies voor veel goede vezels uit groenten. Een probiotica kan extra ondersteunend zijn. Want die darmbacterieën zijn niet allen belangrijk voor een sterk immuunsysteem, ze stimuleren ook nog eens het zelfhelend genezen van het lichaam in de strijd tegen een allergie.
Stap 3, laat histaminerijke voeding achterwege
Doe dit, echt. Op het moment dat je snotterend rondloopt en je gaat ook nog eens rode wijn drinken en een lekker kaasplankje eten, dan ben je echt je lichaam aan het pesten. Natuurlijk hoef je niet alles te laten staan, maar wees er bewust van. Kijk hier eens voor een mooi (en uitgebreid!) overzicht. Ook met kruisbestuivingen.
Stap 4, ontdek je kruisbestuivingen
Daarover gesproken. Het is heel fijn als je weet voor welke pollen je allergisch bent. Want wist je bijvoorbeeld, dat wanneer je allergisch bent voor graspollen, je waarschijnlijk ook niet heel lekker gaat op aardappelen? De stofjes lijken zó op elkaar dat je lijf die aardappel haast ook als een gevaar ziet. Best handig om te weten dus, want door die dingen te eten, trigger je alleen maar meer de productie van histamine. Je kunt dit laten onderzoeken.
Dit is overigens vooral in het hooikoortsseizoen, daarbuiten kan je gerust een aardappel eten. Al kan het natuurlijk zo zijn dat je ineens ontdekt dat je nooit zo heel lekker reageerde op die aardappel…
Stap 5, gebruik supplementen als natuurlijke histamine-remmers
Waarschijnlijk ben je gewend om een anti-histamine pilletje te nemen wanneer je klachten hebt. Deze hebben echter best wat bijwerkingen, ze werken immers in op je centrale zenuwstelsel. Veel last van maag-darmklachten, moe zijn, duizeligheid en hoofdpijn is dan ook niet vreemd. Er zijn ook natuurlijke middelen die je lijf helpen om histamine af te breken. Voorbeelden hiervan zijn Ribes Nigrum, Vitamine C en quercetine (bestel met 10% korting met de code Ellen10). Meer weten? Stuur gerust een berichtje!
Dus, pak die hooikoorts aan!
Vermijd de pollen, houd je rustig, en eet extra gezond. Het doet een boel, echt!