Huid, haar en nagels hebben een gemeenschappelijke taak: ze beschermen ons van indringers van buitenaf. De huid is een onderdeel van ons eerstelijns verdedigingssysteem (je immuunsysteem) en zorgt ervoor dat alles in je lichaam bijeen wordt gehouden. De huid zorgt er voor dat ons lichaam op de juiste temperatuur blijft. De huid is daarmee ook een weerspiegeling van je gezondheid. Is je huid vaal, heb je huidproblemen zoals acné, eczeem of psoriasis, dan is er een grote kans dat je immuunsysteem aan het werk is en er iets in je lichaam niet goed functioneert! Een huidprobleem is vaak een darmprobleem. Je darmen en je huid zijn samen namelijk voor het grootste deel je immuunsysteem. Dus het is echt, gezondheid zit van binnen.
“Afhankelijk van je grootte heb je zo’n 1,2 tot 2,3 vierkante meter aan huid! Dat is gemiddeld 16% van je lichaamsgewicht”
De functie van de huid
De huid heeft verschillende functies waarvan de meesten zelfs van levensbelang zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- De huid vormt een beschermende laag die ervoor zorgt dat onze lichaamsvloeistoffen niet naar buiten kunnen. Zonder dit zouden we volledig uitdrogen.
- De huid vormt een beschermende laag tegen het binnendringen van bacteriën, virussen, schimmels en is daarmee een groot onderdeel van ons immuunsysteem.
- De huid controleert en reguleert in samenwerking met het zenuwstelsel je lichaamstemperatuur
- De huid biedt bescherming tegen UV stralen, chemische invloeden
- De huid geeft hele belangrijke informatie door aan je zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel van hitte of kou!
- De huid vormt aanhangsels, zoals nagels en haar maar ook talg en zweet. Voor dieren zijn nagels en haar essentieel. Voor ons heeft het nauwelijks nog een functie.
Omdat haren en nagels een ‘aanhangsel’ van de huid zijn, is het dus essentieel om daar te beginnen. Is je haar slap, of heb je last van haaruitval en zijn je nagels broos? Dan komt dit omdat je huid niet alle stoffen krijgt die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Een shampoo voor stevig haar of een nagellak voor sterkere nagels gaat het probleem dus niet oplossen. Je zal de gezondheid van je nagels en haar van binnenuit moeten verbeteren. Daarmee is niet alleen je huid een weerspiegeling van je gezondheid, maar laten problemen rondom haar en nagels ook zien dat er iets niet in orde is!
Collageen
Wat zorgt ervoor dat wij een mooie gladde huid en sterk bindweefsel hebben? Dat is collageen, samen met elastine. Eiwitten die structuur geven aan ons bindweefsel. Collageen bevindt zich voornamelijk in de huid, haar, nagels, bloedvaten, botten en kraakbeen en is dus van groot belang voor je lichaam. Collageen is verantwoordelijk voor stevigheid, elasticiteit, en het vernieuwingsproces van de huid. Helaas neemt de aanmaak van collageen af na je 25e levensjaar, waardoor de elastische structuur in je bindweefsel afneemt en huidveroudering ontstaat. En eigenlijk is collageen onmisbaar. Naast je huid bestaan bijvoorbeeld je bloedvaten ook voor 70% uit collageen.
Allemaal maar aan de collageen voor een rimpelloze huid en een goede gezondheid? Helaas werkt het niet zo makkelijk. Naast collageen zijn er diverse andere stoffen nodig. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C. Vitamine C is verantwoordelijk voor de productie van collageen en daarmee essentieel voor huid, botten en bloedvaten. Een tekort aan vitamine C kan dus indirect zorgen voor een slechte conditie van je bloedvaten.
Ook silicium speelt een hele belangrijke rol bij het beschermen van elastine en collageen. Heb je een siliciumtekort, dan zal de celwand stugger worden en ontstaan er rimpels in de huid. Samen met vitamine C is silicium dus verantwoordelijk voor een mooie, gladde huid.
Een gezonde huid? Eet voldoende vetten!
Je kan je lichaam een handje helpen door het toevoegen van extra silicium, vitamine C en collageen (let op, de kwaliteit is essentieel!) aan je voedingspatroon, maar wist je dat je huid ook vetten nodig heeft? Elke cel in je lichaam ligt in een badje van vetten. De goede vetten uiteraard. De functie van een cel is daarmee afhankelijk van de juiste vetzuursamenstelling van dit bad van vetten (de celmembraan). Een slechte conditie van het celmembraan zorgt dus voor een slechte conditie van de cel, en daarmee je huid. Je huid is het eerste weefsel waarbij een tekort aan vetrijke voeding gezien kan worden. De cellen van je huid sterven in een snel tempo af en moeten daarmee ook snel vervangen worden. Ze zijn immers een barrière tegen invloeden van buitenaf en worden daarom vaak vernieuwd. Hoe beter de conditie van de membranen, sneller dit vernieuwingsproces.
Huidklachten: acné
Acne is een aandoening van de talgklier en het haarzakje wat kan resulteren in puistjes, meeëters of zwellingen onder de huid. Een verhoogde afscheiding van talg is een van de redenen voor acné, voornamelijk in de puberteit. In deze periode wordt er meer zweet en talg geproduceerd. Maar als je de puberteit allang voorbij bent en je nog steeds regelmatig last hebt van acné? Dan is dit vaak een teken van een disbalans in de darmen. Probeer melkproducten eens een tijdje te laten staan. Koemelk bevat veel progesteron, wat acné kan stimuleren.
Huidklachten: psoriasis
Psoriasis is een huidaandoening met rode plekken, ontstekingen en witte schilfers. Bij het ontstaan speelt erfelijke aanleg een grote rol, maar stress en andere omgevingsfactoren kunnen de psoriasis verergeren. Voeding kan gelukkig een grote rol spelen bij het verminderen van de klachten. Regelmatig vasten, niet teveel vlees en een voedingspatroon rijk aan omega 3 kan helpen. Ook is het zo dat veel mensen met psoriasis gevoelig zijn voor gluten. Toch weer die darmen!
Huidklachten: eczeem
Eczeem is een van de meest voorkomende huidaandoeningen en wordt helaas vaak behandeld met een hormoonzalfje van de huisarts. Daarmee is echter de oorzaak van de eczeem niet aangepakt! Eczeem valt onder de allergische aandoening, en is dus een directe reactie van je immuunsysteem. En waar wordt dit bepaald? Juist, in je darmen. Voeding speelt hier dus een hele belangrijke rol. Het verbeteren van de darmflora is de eerste stap in het verlichten van allergie-gerelateerde klachten als eczeem. Laat de suikers staan, vermijd koemelk een tijdje en kies voor volop groenten en fruit voor de noodzakelijke vitaminen, mineralen en vezels. Is eczeem een terugkerende klacht? Dan is het verstandig om eens te testen op allergieën.
Zowel voor een mooie glanzende huid, als voor diverse huidgerelateerde klachten, is het nodig om je voedingspatroon onder de loep te nemen. Heb je veel last van een onrustige huid, zwakke nagels of slap haar? De kans is groot dat je lichaam een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen! Zelfs heftige huidaandoeningen als psoriasis en eczeem kunnen echt aangepakt worden vanuit je darmen. Pak je schoonheid dus aan van binnen en begin met je voeding.