Appelazijn wordt in de gezondheidswereld aangeprezen als wondermiddel. Het zou helpen bij het verminderen van ontstekingen, je valt ervan af en nog veel meer. Honderden blogs zijn erover geschreven! Maar hoe zit het nou echt? Is appelazijn echt zo’n wondermiddel?
Appelazijn is een natuurlijk product wat over de hele wereld gebruikt wordt voor zowel culinaire als geneeskrachtige doeleinden. Je kent het waarschijnlijk als product om dressing mee te maken, of misschien zelfs als natuurlijk schoonmaakmiddel. En dit laatste eigenschap, die heeft het eigenlijk ook voor het lichaam. Waarom zou je eens wat vaker appelazijn moeten drinken?
Het brengt je maag tot rust
Je zou het niet verwachten, maar appelazijn is alkalisch. En dat terwijl het zo zuur is! Dit betekent dat het een basische werking heeft op je lichaam (meer info over basevormende voeding en het belang hiervan lees je hier). Het gevolg? Het kan helpen om verzuring tegen te gaan en het helpt ook bij maagzuurklachten! Biologische appelazijn helpt maagzuur te kalmeren. Neem een half uur voor de maaltijd een eetlepel verdund in een glas water en je helpt je maag een handje met het verteren van de maaltijd. Gevolg: de maaltijd blijft minder ‘liggen’ in de maag en maagzuur komt niet omhoog!
Het ondersteunt bij een stabiele bloedsuikerspiegel
Er zijn geneesmiddelen die speciaal ontwikkelt zijn om de vertering van suikers en zetmeel te blokkeren. De stoffen die in deze geneesmiddelen zitten verminderen het risico op pieken in het bloedsuikerniveau, waardoor de bloedsuikerspiegel onder controle blijft. Het blijkt echter zo te zijn dat appelazijn stoffen bevat die dezelfde werking hebben als deze geneesmiddelen. Dit komt door het hoge gehalte azijnzuur, een bio-actieve stof in appelazijn. Azijnzuur heeft een positieve werking op de vertering van koolhydraten. Koolhydraten worden langzamer verteerd waardoor je lichaam meer tijd heeft om de suikers op geleidelijk op te nemen. Appelazijn helpt daarmee dus bij een stabiele bloedsuikerspiegel, en helpt je daarmee ook stiekem een handje bij de vetverbranding.
Appelazijn helpt je bij het ontgiften
Het azijnzuur in de appelazijn verzorgt het maag-darmstelsel, bevordert de spijsvertering, rekent af met parasieten en ondersteunt de zuurgraad van het lichaam. Appelazijn bevat veel spijsverteringsenzymen, vitaminen en mineralen. Doordat het de spijsvertering bevordert en het zoveel enzymen bevat, helpt het ook je lever een handje bij het ontgiften. Dit omdat het sterk anti-sceptische en anti-bacteriële werkingen heeft. Het kan bacteriën doden en schimmels en infecties bestrijden. Daarnaast heeft appelazijn een urine-afdrijvende werking, waardoor schadelijke stoffen het lichaam efficiënter verlaten.
Alleen deze drie redenen laten zien dat appelazijn misschien wel een wondermiddel is. Maar wat dacht je hiervan:
Meng het met water (1 deel appelazijn, 1 deel water) en je hebt een zeer krachtig shampoo. Last van haaruitval, jeukende hoofdhuid of roos? Probeer het eens uit!
- Het kan ingezet worden als natuurlijke mondspoeling, het helpt bij het tegengaan van een slechte adem. Let op: slik appelazijn nooit onverdund door!
- Appelazijn is erg goed voor de huid. Het reguleert de PH-waarde van de huid en heeft daarom invloed op een stralende huid. Het kan zelfs huidproblemen zoals acné verminderen.
- Appelazijn is een ideaal middel bij problemen als winderigheid, krampen en constipatie en zorgt er over het algemeen voor dat het spijsverteringssysteem goed blijft functioneren.
- Als je last hebt van voetschimmel, kun je het beste een badje met appelazijn nemen (1/4 azijn, 3/4 water). De anti-bacteriële eigenschappen helpen bij het verhelpen van de voetschimmel.
Hoe kun je appelazijn inzetten in je dagelijkse leven?
- Begin de dag met een scheut appelazijn verdund in een groot glas water. Het verdunnen is erg belangrijk om irritatie van de mond en keel te voorkomen. Daarnaast is het puur ook echt niet lekker.
- Let er op dat je nooit meer dan twee theelepels per dag neemt.
- Spoel ook even goed na met water, om te voorkomen dat het zuur je gebit aantast.
- Idealiter moet je het op een lege maag of voor het slapen gaan innemen. In het laatste geval kan het ertoe leiden dat je ’s nachts moet plassen, omdat het een urine-afdrijvende werking heeft.
- Neem het maximaal een aantal weken elke dag, en dan vervolgens even een week niet. Zo geef je jouw lichaam af en toe even rust en zorg je voor voldoende variatie in voedingsstoffen!